500. Yıl Vakfı Müzesi’nde Mart ziyaretleri

Toplum
6 Nisan 2011 Çarşamba

Yabancı turistlerin güzergâhı üzerinde bulunan ve 1671’lere dayanan tarihi geçmişi ve bir eski sinagog kimliği ile özellikle dikkat çeken ve ilgi toplayan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Mart ayında da ziyaretçi akınına uğradı.

İlginç simalardan biri, Kyoto (Japonya) Doshisha Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültürler Tarihi Kürsüsü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Yutaka Horii idi. Müzeyle yakından ilgilenen akademisyen, kitaplıktaki ilginç bulduğu bazı eserleri de satın alarak konu ile ilgilenmeye devam edeceğini vurguladı.

Sorumlusu olduğu, Bizans İmparatorluğu’nda Yahudi Cemaatleri Haritası Projesi konusunda araştırma ve tetkiklerde bulunmak üzere, yardımcıları Alex Panayotov ve Gethin Rees ile beraber İstanbul’a gelen Cambridge Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yahudi Bilimleri Profesörü Dr. Nicholas de Lange, Vakıf Başkanı, araştırmacı yazar Naim Güleryüz ile buluşarak işbirliği olanaklarını irdeledi.

New York Üniversitesi’nin Abu Dabi yerleşkesinden bir grup öğrenci, Dr. Nadine Roth eşliğinde, müzeyi ziyaret ederek bir eğitim çalışması gerçekleştirdi.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Almanya’nın Essen kentinden yola çıkarak Mayıs 2010’de İstanbul’u ve müzeyi ziyaret eden Hz. İbrahim Kervanı - Kültürler Meleği grubu bu yıl da gelerek Müze Müdürü  Nisya İşman Allovi’den bilgi aldı. Ünlü Alman sanatçıları Gregor Merten ve Carmen Dietrich tarafından geliştirilen bu etkinlikte, iç tarafında İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudiliğe ait üç dini simgeyi birleştiren, 1,50 m çapında ve 100 kg. ağırlığında bir çelik halkanın yuvarlanmasıyla sembolize edilmekte. İç halkadaki Kültürler Meleği, kültürlerarası eşitlik ve saygıyı temsil etmekte.

Düzenledikleri İstanbul’u Gezelim Öğrenelim turu kapsamında müzeyi gezen Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği üyelerine de, Nisya İşman Allovi tarafından ayrıntılı izahat sunuldu.

IRO (İstanbul Rehberler Odası)’nın, üyeleri için düzenlediği “Musevi Mirası Eğitim Programı”nın ikinci bölümü de Mart ayında müzede gerçekleşti.

2010 yılında, İz TV adına Nazım Alpman tarafından kısmen 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde çekilen ve Naim Güleryüz’ün de görüş ve sunumunun yer aldığı Trakya’nın Kara Günleri Belgeseli, Türk Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2010 başarı ödülüne layık görüldü. Film, İz TV Haberci programında sık sık yayınlanmakta.

Naim Güleryüz’ün geçtiğimiz yıllarda değişik Avrupa kentlerinde gerçekleştirdiği Glimpses of Jewish Life in the Ottoman and Turkish Society sergilerinin içerdiği fotoğraflardan, İstanbul Center (ABD) tarafından düzenlenen Under Vine and Fig Tree seyyar sergisinin ABD’nin muhtelif bölgelerinde turnesi devam etti.

Ayrıca Ayşe ve Laurence Salzman’ın son eseri Travels in Search of Turkey  (Libra Yayınevi)  kitabının DVD’si müzede izlenebilmekte.

Kitap ve anı eşyası satan İktisadi İşletmesi de, satışa sunduğu çeşitlerini zenginleştirerek Süzet Magriso’nun yönetiminde yaz mevsimine hazırlandı.