‘Görünmez Müzisyenler’ görülmeye değer
Rahmi M. Koç Müzesi ‘Görünmez Müzisyenler’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Belçikalı vakıf Automatia Musica Foundation bünyesindeki 250 mekanik müzik kutusundan özenle seçilen ve çalışır durumda olan 80 laterna, org, birçok farklı müzik kutusu ve mekanik müzik aletleri, 1750’lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika’da 12’den fazla ülkede üretilen parçaların yer aldığı sergi, 29 Mayıs’a kadar görülebilir.
‘Esneklik’ Latin Amerika’dan Çağdaş Fotoğrafçılık Sergisi
Cervantes Enstitüsü ve Milli Reasürans Sanat Galerisi işbirliği ile düzenlenen ‘Esneklik’ sergisini, 7–30 Nisan günlerinde Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde izleyebilirsiniz. On Latin Amerikalı fotoğrafçının kolektif çalışmasına yer veren çalışma, 2009 yılında Photoespana Festivali’nde en iyi kolektif sergi seçildi. ‘Esneklik’ konseptinden yola çıkan eserlerde, Latin Amerika’daki toplumların, durmaksızın süregelen dalgalanmalardan etkilenmeleri, duruma uyum sağlayarak üstesinden gelebilmeleri yansıtılıyor.
Tel: 0212 230 19 76
“Güzellik İftihar Edilecek Şeydir”
2–30 Nisan tarihleri arasında Mine Sanat Galerisi Asya Mekânı’na konuk olan sergide, Kainat Güzeli’nin hazırladığı karışık teknik ile yapılmış iki öykü panosu yer alıyor: ‘Güzellik iftihar edilecek şeydir’ ve ‘Bikini Patlaması’. Türkiye ve dünya tarihine belgesel bir bakış sunan öykülerde, Cumhuriyet tarihinin düzenlenen ilk iki güzellik yarışması ve ‘Bikini’ kelimesinin anlamı ile ilgili şaşırtıcı bir yolcuğa çıkarıyor sergi izleyenlerini. Kâinat Güzeli, çağdaş görsel sanatlar ve performans alanında çalışan sanatçı Deniz Aygün Benba tarafından canlandırılan, normların dışına taşan, bir yandan saf, bir yandan feminist ve politik sorunsalları dolaysız bir biçimde irdeleyen bir karakter. Tel: 0216 385 12 03
‘Yollarda/Unterwegs’ belgeseli 30. İstanbul Film Festivali’nde
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen ‘Kültür Köprüleri’ programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürüttüğü ‘Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da’ adlı kültür projesinin belgeseli, 9 Nisan Cumartesi akşamı saat 19.00’da, 30. İstanbul Film Festivali’ne konuk oluyor! Pera Müzesi’nde yapılacak belgesel gösteriminin ardından, saat 20.00’de projeye katılan yazarlardan Mario Levi, Murat Uyurkulak ve Ayşe Kulin; kütüphane sorumlularından Claudia Dollinger, film yapımcıları Sabine Küper Büsch ve Thomas Büsch, Memet Ali Alabora moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirecekler. 13 şehirde çekilen belgesel, projenin en önemli parçası olan Gezici Kütüphane’yi, lise ve üniversite öğrencileri ile gerçekleştirilen söyleşileri ve yazarların kısa röportajlarını içeriyor. Film, İngilizce ve Türkçe alt yazılıdır. Söyleşi, Almanca ve Türkçe yapılacaktır.
www.goethe.de/yollarda