Çin'den Yemen'e, Macaristan'dan Brezilya'ya haftaya damgasını vuranlar...
Çin’deki enflasyon, küresel ekonomiyi tehdit ediyor
ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak kabul edilen Çin, büyümeyi hızlandırmak için enflasyondan kaçış yolları arıyor. Çin Merkez Bankası, son olarak büyük bankalara para rezervlerini biriktirme emrini verdi. Bu hareket borçlanmayı durduracak ve ekonomiyi biraz olsun rahatlatacak. Ekonomistlere göre Çin’deki para sorunu Wal-Mart’tan Wall Street’e kadar tüm küresel ekonomiyi etkiliyor. Diğer taraftan, hükümetin enflasyona karşı uyguladığı para politikaları başarısız olursa hem uluslararası iş adamlarının (özellikle General Electric ve Şile’deki bakır maden firmaları) Çin’e olan güveni sarsılır, hem de ucuz maliyetle iş yapma sistemi çöker.
Yemen Başkanı Saleh’e kadınlardan tepki
Yemen Başkanı Ali Abdullah Saleh kadınların erkeklerle bir arada bulunmalarını haram olarak öngören konuşmasıyla kadınları kızdırdı. Başkanın konuşmasını protesto etmek için sokaklara dökülen uzun siyah çarşaflı kadınlar Sana Üniversitesi çevresinde hükümet karşıtı gösteriler düzenlediler.
Haftanın Sayıları
1000Mısır’da ayaklanmalar sonrasında müzelerden ve arkeolojik alanlardan çalınan sanat eserlerinin tahmini sayısı
113.553New York’da çocuklar dahil sokaklarda yaşayan evsizlerin sayısı
Macaristan, Balkan ülkelerinin AB’ye girmesini istiyor
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB’nin Balkanlardaki zayıf demokrasileri bünyesine alma çalışmalarını desteklememesini ve bu konuda isteksiz olmasını eleştirdi. Yedi sene önce Macaristan’ın AB’ye üye olduğunu dile getiren Orban, bloğun genişleme politikasını ilerletmesi gerektiğini savundu.
Nijerya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı
Nijerya’da askeri yönetimden 12 yıl sonra ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Bu seçimler, demokrasi yolunda atılan önemli adımlar olarak kabul ediliyor. Nijerya, ABD’nin en önemli ham petrol tedarikçisi olduğu için Amerikan enerji şirketleri açısından güvenilir yatırım bölgesi olarak görülüyor.
Brezilya zengin devletlerin politikalarını eleştirdi
Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, ABD gibi zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkeleri sömürdüğünü dile getirdi. IMF’ye bir bildiride bulunan Mantega, zengin ülkeleri para basarak ve kendi ülkelerindeki faiz oranlarını düşük tutarak dünyada gıda ve petrol fiyatlarının artmasına neden olmakla suçladı. Mantega, fakir ülkelerin bu konuda zarar görmemesi için IMF’ye ekonomik önlemler alması için çağrıda bulundu.
İran’dan, Almanya’ya nükleer sitem
İran Sivil Savunma Başkanı Gholamreza Jalali, İran nükleer sistemini altüst eden Stuxnet virüsünü sistemlerine soktuğu iddiası ile Alman firması Siemens’i suçladı. İran, kendisinin iki büyük düşmanı olarak kabul ettiği ABD ve İsrail’in Stuxnet virüsünü, nükleer tesislerine sızdırdığını iddia ediyor.
İranlı yetkililer, Alman firması Siemens tarafından işletilen SCADA yazılımının Stuxnet virüsüne ortam hazırladığını söylüyor. Bu nedenle Siemens firması casuslukla suçlanıyor ve bu virüsten sorumlu tutuluyor. İran ayrıca, Siemens’in işletim sistemi kodlarını nasıl İsrail ve ABD’nin ele geçirdiğini sorguluyor.
Bazı akademisyenler Stuxnet virüsünü İran’ın atom programına karşı hazırlanmış siber füze (cyber missile) olarak kabul ediyor. İran, virüsün etkisi konusunda fazla bilgi vermiyor, ancak Rus yapımı Buşer Nükleer Santrali’ne ve bilgisayar sistemine virüs bulaştığını fakat fabrikanın zarar görmediğini bildiriyor.
Uluslararası savunma analizcileri, asıl hedefin İran’ın uranyum zenginleşmesini ve nükleer bomba üretmesini engellemek olduğunu dile getirdiler. Batılı ülkeler İran’ı en büyük petrol üreticisi olup bu gücü nükleer silah üretiminde kullanmakla suçluyorlar.
Haftanın İtirafı
“Kaddafi’nin liderliği döneminde diktatörün kalbini kontrol eder, lüks ve zenginlik içinde yaşardım. Devrimden sonra bu zenginliğin bedelini ağır ödedim.”
Kaddafi’nin hasta bakıcısı Oksana Balinskaya
İNEN
Joseph Lelyveld tarafından yazılan ‘Great Soul’ adlı kitap MOHANDA GANDHİ’nin Güney Afrika’da Alman Yahudisi bir vücut geliştirmeci ile yakın ilişkilerini anlattığı gerekçesi ile Hindistan’da yasaklandı.
ÇIKAN
MISIR DEVLETİ demokrasiye geçiş döneminde ülkenin geçmiş mirasını ve tarihini koruma çalışmalarını arttırdı.
Haftanın Kitabı
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldıktan sonra ‘Tarihin Sonu’ tezini savunan Francis Fukuyama’nın kaleme aldığı ‘The Origins of Political Order’ (Siyasal Düzenin Kökenleri) adlı yeni kitabında insan hayatının gelişimiyle politikanın gelişimini detaylı bir şekilde anlatıyor. Ortadoğu’daki ayaklanmalar ve Çin’in yükselişini referans olarak alan Fukuyama, ‘Tarihin Sonu’ yerine ‘Tarihin Başlangıcı’ tezini savunuyor.