24 Nisan Pazar günü, Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu, kendi bünyesinde gerçekleştirdiği yüksek katılımlı Pesah kutlamasıyla, yine bir ilk’e imza attı. Hahambaşı Rav İshak Haleva ve cemaat önde gelenlerinin de hazır bulunduğu Ortaköy’deki ilk Pesah kutlaması, yahidlere coşkulu ve duygusal anlar yaşattı
Geçtiğimiz hafta Pesah bayram akşamlarında Agada’nın ana unsuru olan, çocukların eğitimi ve bilinçlendirilmelerinin önemi, Ortaköy’deki Pesah kutlamasında da vurgulandı. Bu bağlamda, Pazar sabah duası, 8-10 yaşlarındaki Talmud Tora çocukları tarafından okundu. Bu küçük yaştaki çocukların okudukları dualar, sinagogda duygusal anlar yaşattı. Dua sonrası konser, yine çocuklar tarafından gerçekleştirildi ve yapılan konuşmalarda da, çocukların bilgi zincirindeki rolü dile getirildi.
Sabah duası sonrası konser, sahne ve platform süslemesi çeşitli renklerle düzenlenen sinagog bahçesinde gerçekleşti. Kilit noktalara konulan ekranlar, uzak köşelerde oturanların bile konseri rahatlıkla ve keyifle izleyebilmelerini sağladı. Konser öncesi söz alan
Ortaköy Ets Ahayim Sinagog Başkanı Albert Elvaşvili, cemaatte ilk defa düzenlenen Pesah kutlamasında emeği geçen herkese tek tek teşekkürlerini dile getirdi. Tüm organizasyonların mimarı olan Ortaköy sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva’yı başarısından dolayı tebrik ederken Estreyikas d’Estambol korosunun kurucusu değerli insan İzzet Bana’yı cemaate verdiği tüm uğraşlardan dolayı candan kutladı. Aynı zamanda bu koroda şarkıları ile içimize neşe katan çocuklar; İgal Sapan, Vedya Eskenazi, Deniz Benbasa, Riella Toledo, İzak Haleva, Marsel Haleva, Riella Zalma, Beti Çukran, Keysi Kuzir, Verda Bedalahmi, Jesi Cemal, Semi Kohen, Eran Haker, Ron Varon’a,özverili çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti. Çocukların söylediği şarkılara eşlik edip renk katan orkestrada görev alan, senelerini müzik hayatına adamış, büyük müzikallerde rol almış, piano ve klarnette ustalığını konuşturan üstat Önder Bali’ye, gitarda İzi Eli’ye, basgitarda David Skolnick’e, vurmalıda Volkan Emişoğlu, Eren Bahar ve Berk Atiyas’a, flütte Barış Zilmerman’a, çelloda Sabi Şamarya’ya, kemanlarda Defne Alfandari, Ravit Haleva ve Estella Gabay’a, akordeonda Dafne Beri’ye de teşekkürlerini sundu. Bu organizyonun gerçekleşmesinde maddi katkıda bulunan kişilere teşekkür etmenin yanında, değerli gabayları Hayim Aktel’e, İzzet Yaeş’e, Lazar Adatoleto’ya organizasyonda yardımcı olan Rina Muraben, Leyla Haleva’ya, fotoğraf konusunda daima yanlarında olan Albert Modiano’ya, platform, ses sistemi ve video konusunda Mix Muzik’e, koroda yer alan çocukların kıyafetleri konusunda yardımcı olan İlya Siton’a, sinagogun ismi adına Ets Ahayim- yaşam ağacını dile getiren ve özel olarak hazırladığı yaşam broşları için Mara Gülerşen’e, konser sonrası sabah kahvaltısını hazırlayan İhtiyarlar Yurdu’na şükürlerini sundu. Sinagoglarında böyle organizasyonları üstlenmenin mutluluğunu dile getirdi. Ardından konuşma yapması için Sinagog Haham Akaali Rav Haleva’yı davet etti.
Rav Haleva da konuşmasında çocukların bilgilendirilmesinin önemini, başka kültürlerde soru soran çocuklar, tahammülsüzlükle karşılanırken, Yahudilikte bunun tam tersi olduğunu, çocukların soru sormaya teşvik edildiğini, çünkü ancak bu yolla onların layığıyla eğitilebileceklerini vurguladı.
Yahudiliğin çocuklarımızın hafızalarında yer alan bir bilinçle kaydedilen ve seneler sonra şuur altında ortaya çıkan anıların yaşandığı bir halka olduğunu ve bu anıların onlara Yahudi bilincini ve gururunu hissettireceğini belirtti. Küçük bir çocuğun Teva’da okuyacağı duaların veya bir bayram kutlamasında söyleyeceği şarkıların, onların hafızalarında yer alacağını ve bu tip faaliyetlerin, Judeo Espanyol gibi kültürel ve dini şarkılardan oluşan konserlerin Yahudi kimliği verme adına büyük rol oynadığını belirten Rav Haleva, ardından Yahudi eğitim sürecinde bir şeyleri aktarmaktan çok ebeveynlerin iyi bir rol model olmasının önemli bir unsur olduğunu dile getirdi.
Bu konuşmaların ardından başlayan konser, İzzet Bana & Estreyikas d’Estambol ve Orkestrası’nın haftalarca süren özverili çalışması sonucu gerçekleşti. Özenli ve günün önemine göre seçilmiş kıyafetler giymiş 8-10 yaş arası çocukların, şarkıları seslendirirken bazen elleriyle, bazen kollarıyla, bazen de dans ederek kattıkları yorumlar, konsere teatral bir boyut kazandırdı. Ayakta alkışlanan konser sonunda, durmayan alkışlarla özel istek sonucu, Avraam Avinu şarkısı tekrar seslendirildi.
Konser sonunda duygularını dile getirmek için söz alan Hahambaşı Rav İsak Haleva, İzzet Bana & Estreyikas d’Estambol ve Orkestrası’nı candan kutlarken, onlara hayır dualarını verdi. Hahambaşı, Mara Gülerşen’in Hayat Ağaç’larından bahsederken, Hayat Ağaçları’nı ayakta tutan şeyin, aslında “destek” olduğunu ifade etti. Destekten bahsederken, sadece maddi yardım ile işin bitmediğini, manevi desteğin de en az maddi destek kadar mühim olduğunu, önemle vurguladı.
Misafirlerin keyifle ve coşkuyla eşlik ettiği performans sonrası, Ortaköy Ets Ahayim’in verdiği kahvaltı ile konser sona erdi.