Havaların ısınması ile beraber doğa sporları sezonu da açılmış bulunuyor. Şehir insanlarının kolaylıkla yapabildikleri trekking, bisiklet ve yelken sporuna ilgi bu zamanlarda zirveye çıkar. Size doğada keyifle yapılabilen bir başka spor olan Paintball’u, bu işte tecrübe sahibi Alp Behar ile tanıtmaya çalışacağız.
Paintball’ı kısaca tanımlamak gerekirse; oyuncuların, bazı kuralların eşliğinde boya topu atan gazlı silahlarını kullanarak, o oyun için belirlenmiş görevlerini tamamlamaya çalıştıkları bir spor dalı olarak kabul edebiliriz. Bu görev, çeşitli bayrak kapma operasyonları, karşı takımın kaptanını vurmak, bir bölgeye saldırmak veya bu bölgeyi korumak gibi onlarca oyun senaryosu içinden tercihe göre seçilir.
Paintball’da önemli olan, fiziksel güç veya kondisyondan çok, takım ruhu, yardımlaşma ve stratejidir. Paintball, bu özelliklerinden dolayı, stres atıp eğlenilen bir doğa sporu olmanın ötesinde, oyuncuların ortak çalışma ve liderlik becerilerini geliştiren, özgüven aşılayan bir kimliğe de bürünmüştür.
Paintball’a nasıl başladın, kısaca bize anlatabilir misin?
Eskiden beri ekstreme sporlara olan merakımdan dolayı paintball’a başladım. Daha önceleri Türkiye Kayak Milli Takımı’ndaydım. Üniversitedeyken kaymayı maalesef bıraktım. Adrenalin sağlayan sporlara alıştıktan sonra bırakması zor oluyor. Son olarak yelken ve paintball ile ilgileniyorum. Paintball’a başlamamın başlıca sebebi spora ve adrenaline olan tutkum.
Türkiye’deki Paintball hakkında genel bilgi verebilir misin? Lig kaç ayaktan oluşuyor? Kaç takım var?
Türkiye’de paintball sporu Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Paintball oyunlarını ikiye ayırabiliriz; birinci oyun turnuva oyunu (speedball), ikinci oyun senaryo olarak adlandırılıyor. Turnuva oyunları için Türkiye’de yeterli sayıda saha bulunmuyor. Ayrıca turnuva oyunları maliyetlerinden dolayı işletmeler tarafından çok fazla tercih edilmiyor. Senaryo Paintball’u Türkiye’de daha yaygın olarak kullanılıyor. Düşük maliyetlere kendi takımınızı oluşturup size verilen görevi yerine getirmeye çalışıyorsunuz.
Turnuvaya katılmak için takım oluşturmanız, federasyonun belirlediği malzemeleri ve şartları yerine getirmeniz ve takımda bulunan oyuncuların sağlık raporlarının alınmış olması gerekiyor. Ligin yapısı her sezon değişiklik gösterebiliyor. Bu sene dört ayaktan ve bir federasyon kupasından oluşuyor. Bizde takım olarak ikinci ayaktan itibaren katılmak için başvurduk.
Paintball’a başlamak için neler yapmak gerekiyor?
18 yaşını doldurmuş olan herkes bu sporu deneyebilir. Eğer on arkadaşınızla toplanıp bir paintball sahasına giderseniz, çeşitli senaryolu oyunları deneyerek bu işe başlayabilirsiniz. Burada tabii ki en önemli nokta paintball sahasında uyulması gereken güvenlik kurallarına uyulmasıdır. Kaskı başınızdan çıkarmamak ve yakın mesafeden ateş etmemek gibi…
Türkiye’de paintball’a ilgi nasıl? Herhangi bir engel veya avantaj var mı bu konuda?
Türkiye’de özelikle 2009 senesinden sonra bu spora olan ilgi artmakta. Yurtdışından gerekli silah ve malzemeleri temin etmekte özelikle gümrük aşamasında zorluk çekebiliyoruz. Gelişmekte olan bir spor, belirli bir düzenin oturması için zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Yurtdışında bu spora olan ilgi nasıl?
Avrupa ve Amerika’da bu spora çok önem veriliyor. Sezon finallerini izlemeye binlerce insan gidiyor; dünya ligindeki oyuncuların masrafları sponsorlar tarafından karşılanıyor. Ayrıca profesyonel olarak bu işi yapan sporcular da bulunuyor.
Paintball senin için ne ifade ediyor?
Bugüne kadar yaptığım bütün sporları profesyonel olarak yaptım. Sporun benim hayatımdaki yeri çok fazla… En azından kendime yaşadığımı hissettirmek için her şey spordan geçiyor.