Holokost’un anılması etkinlikleri kapsamında 5 Mayıs Perşembe akşamı Neve Şalom Sinagogu’nda “Şoa’yı Anmak” başlıklı faaliyet düzenlendi. Gece, Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan’ın açış konuşması ve piyanist Renan Koen’in 1944 yılında Aushwitz’te hayatını kaybeden Çek besteci Pavel Haas’ın bir yapıtını yorumlaması ile başladı…
Daha sonra söz alan konuşmacılardan Izieu Müzesi Pedagoji bölümü yetkilisi Pierre Jerome Biscarat’nın sunumu ilgiyle izlendi. Fransa’nın Almanlar tarafından işgalini takiben ikiye bölünmesinden sonraki süreçte Nazi ideolojisinden bağımsız hareket eden Fransız sağının antisemit uygulamalarını, Vichy idaresi altında oluşturulan birçok toplama kampını ve bunların işleyişlerini irdeleyen Biscarat, bugün gelinen noktada Fransız kamuoyunun yavaş yavaş bu gerçeklerle yüzleşmeye başladığını, ancak daha alınacak çok yol olduğunu ifade etti. Bu paralelde, İzieu Evi ve burada koruma altına alınan çocukların şahsında, Holokost sürecinde katledilen 1,5 milyon çocuk anıldı.
Bir Alman çocuk, komşusu olan Yahudi arkadaşı “Oyuncak Dünyasına” gideceğini öğrendiğinde ne yapar? 2009 yılı en iyi kısa film Oscar’ı ödülüne layık görülen filmin Türkçe altyazılı Almanca versiyonu, Biscarat’nın konuşmasındaki çocuk öğesini değişik bir açıdan ele alması açısından güzel bir seçim oluşturdu.
Daha sonra, son üç senedir Neve Şalom Sinagogu’nda okunan Şoa Agadası gündeme geldi. Esas adı Night Words – Gece Sözleri olan çalışmanın yazarlarından David G. Roskies davetliler arasında olacaktı. Ancak, geçtiğimiz Perşembe Ben Gurion Havaalanında yaşanan benzin krizi dolayısı ile uçuşların iptal edilmesi, bu buluşmayı sanal aleme taşıdı. Roskies ile internet üzerinden yapılan bağlantı, yazarın arkadaşları ile birlikte kaleme aldığı bir Şoa Agadası denemesinden neler beklediğini anlatmasına olanak sağladı. Bağlantıdan önce Rav İzak Alaluf söz alarak, Şoa Agadası ile Pesah Agadası arasındaki paralellikleri anlattı.
Gece piyanist Renan Koen ve kendisine eşlik eden koronun seslendirdiği parça ile son buldu.