İsrail Havacılık Endüstrisi , El-Op adlı firmanın Türk Hava Kuvvetleri'ne çok hassas istihbarat sistemleri sattığı iddia ediliyor. İddia doğruysa İsrail bu satıştan 100 milyon dolar gelir elde edecek.
İsrail ile Türkiye'nin bozulan ilişkilerine rağmen önümüzdeki haftalarda istihbarat sistemleri Türkiye'ye teslim edilecek. Taraflar arasında yapılan sözleşme, İsrail'in Mavi Marmara gemisine saldırısı sonrası gelişen diplomatik krizden önce imzalandığından teslimatta bir aksama olmayacağı belirtildi. İsrail, son derece hassas olan bu teknolojinin Türkiye tarafından "kötü niyetli" kimselere verilmesinden endişe duyuyor. Maariv gazetesi, çok zorlu hava koşullarında ve gece vaktinde dahi onlarca kilometrelik alanları tarayabilen bu sistemin satın alınması neticesinde İsrail firmalarına yapılacak ödemenin ise 100 milyon dolar tutarında olduğunu yazdı.
Elbit Systems'ın merkezi İsrail Hayfa'da bulunuyor. Elbit System Türk Hava Yolları'na donanım satan Rockwell Collins firması ile de yakın işbirliği içinde. İki şirket birlikte yeni teknolojiler geliştiriyor. 2010 yılında THY'nin açtığı donanım ihalesini de Rockwell Collins firması kazanmış, anlaşma Berlin'de imzalanmıştı.
İsrail ile silah ticareti arttı
İsrail'in savunma sanayi ihracatı son 5 yıldır hızlı bir yükselişte. 2005'te savunma ihracatı 3,5 milyar dolarken, 2008 senesinde bu rakam 6,6 milyar doları buldu. Türkiye ile İsrail arasından devam eden siyasi krize rağmen Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. 2010 yılında yaşanan sözde diplomatik krize karşın ikili ticari ilişkiler 3.5 milyar dolara ulaştı. Oysa iki ülke arasındaki ticaret hacmi 10 yıl öncesine kadar 1.3 milyar dolardı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Endonezya'ya yaptığı ziyaret sırasında "Artık İsrail'den silah almıyoruz. Aramızda sorun olduğu da doğru. Bağlantı kurmak istiyorlar. Ancak başka ülkelerle bağlantılarımız genişledi. Birçok ülke ile çalışmamız var ama İsrail ile yok."şeklinde beyanat vermişti.
Türkiye daha önce de ABD ve İsrail ile teröre karşı ortak bir işbirliği geliştirmiş, bu işbirliğinden olumlu sonuçlar alınamamıştı. Bütün bu yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin istihbaratını İsrail'e teslim etmek istemesi ve bunda da ısrarcı olması, akıllarda soru işareti meydana getiriyor.