Anadolu Yakası’nda hizmet veren MİNİX Anaokulu, 2011-2012 eğitim yılında yenilenen kadrosuyla çocuklara eğitim vermeyi sürdürecek. Yenilikleri Doli Levi’ye sorduk…
Kendinizi tanıtır mısınız?
Üsküdar Amerikan Koleji mezunuyum. Üniversite eğitimimi işletme dalında yaptım. Birkaç yıl önce master eğitimi yapmaya karar verdim. Özel Eğitim Öğretmenlik dalında yaptığım masterımı bu yıl tamamladım.Bugüne kadar birçok alanda çalıştım. Yedi yıl boyunca Kalamış Okulları’nın İngilizce Bölümü’nde ‘Ölçme ve Değerlendirme Alanı’nın başkanlığını yaptım. Bu alanda çalışırken, öğrenme güçlüğü çeken çocukları fark ettik. Londra Üniversitesi’nde öğrenme güçlüğü çeken çocuklar dalında eğitim aldım. Daha sonraları, Özel Biricik Anaokulu’nu kurdum ve on yıl süreyle bu okulda çalışmalarımı sürdürdüm. Öğrenme güçlüğü çeken çocukları üç dört yaşlarında keşfetmek mümkün olduğundan, anaokulumda bu özelliği taşıyan çocuklara özel programlarla yükleme yapmaya başladık.
Daha ileriki yıllarda Psikiyatr Yankı Yazgan ile PREP’i (Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği) kurduk.
Kaliforniya Koleji’nde koçluk eğitimi aldıktan sonra, İZEV’de yetersiz öğrencilerin koçluğunu üstlendim, ‘Yetişkin ve İlköğretim Programı’ hazırladım.
Ayrıca bir tanesi uzman psikolog, diğeri imaj ve marka danışmanı olan iki kız annesiyim. Her ikisi de mesleklerinde aktif çalışıyorlar.
Biraz da Minix Anaokulu’nda uygulayacağınız eğitim programlarından bahseder misiniz?
Normal standartlardaki öğrenciler için ‘Genel Eğitim’, üstün zekâlı ve yetersizlik yaşayan öğrenciler için ‘Özel Eğitim’ uygulanır. Ayrıca, çocukların iletişim kurabilmeleri ve bireysel gelişimleri için, küçük gruplar halinde ‘Bireysel Eğitim’, sosyalleşebilmeleri için ise “Büyük Grup Eğitimi” uygulanır. Öğretmenlerin ulaşamadığı yerlere ise, özellikle ‘Montesori Sistemi’ ile Akran Eğitimi uygularız.
‘Scamper Sistemi’ ile ise, alıcı dil ve ifade dili yöntemlerini kullanarak beyin fırtınası yapılır. Bu sistem, özellikle grup çalışmalarında etkili oluyor.
‘Yanlışsız Eğitim Sistemi’ ise bize göre çok önemli, zira insanın beynine bir kez yanlış bilgi yüklendi mi, bunu silmek çok zor oluyor.
2011-2012 eğitim yılında, Minix Anaokulu’nda kaç sınıf açılacak?
İki yaşındaki çocuklar için ‘Oyun Grubu’, üç yaşındakiler için ‘Kabul Sınıfı’, dört yaşındakiler için ‘Orta Grup’ve beş yaşındakiler için ‘Okul Öncesi Hazırlık Sınıfı’ olmak üzere beş sınıf açılacak.
Eğitim her gün hangi saatler arasında yapılacak?
Çocuklar sabah 08.30’da okulda gelecek, akşam 18.00’de dağılacaklar. Özellikle çalışan anneler için böyle bir program uygulamayı uygun gördük.
Yabancı dil eğitimi olacak mı?
Yuvamızda TPR(Total Physical Response) yöntemi ile Temel İngilizce Eğitimi uygulanacak. Bedeni kullanarak lisan öğretmeyi amaçlayan bu sistemi, küçük yaş gruplarında uygulayacağız. Büyük yaş grupları için ise, İngilizce müfredat programını uygulayacağız. İngilizce eğitim, yabancı öğretmenler tarafından verilecek.Ayrıca, 2012 yaz aylarında ‘Yaz Okulunu’ başlatmayı amaçlıyoruz.
Diğer anaokullarından ne gibi bir farklılığınız olacak?
Demokratik bir ortam yaratmak istiyoruz. Çok farklı eğitim programlarını bir arada kullanacağız. ‘Multi Disciplinaire Technic’ dediğimiz bu teknik, çocuğun özgür düşüncesinin dışarı çıkmasını ve kendi yeteneklerini fark etmesini sağlar. Öğrenci performansları ilk geldikleri günden itibaren kayıt altına alınır, çocukların gelişimleri aileleri ile paylaşılır, mezun olduklarında ise velilere, çocuklarının güçlü yanlarının belirtildiği, ‘Uluslararası Olgunluk Seviyesi Raporları’ sunulur.
Biraz da hedeflerinizden bahseder misiniz?
Sevgi dolu, mutlu ve sağlıklı çocuklar yetişmesini istiyoruz. Bu nedenle, dingin anne babalara ihtiyacımız var. İkinci hedefimiz ise, ayakları yere sağlam basan, gelecekte bağımsız olabilecek çocuklar yetiştirmek... Üçüncü hedefimiz, çocuklara olumlu bakış açısı sağlamak olacak. Daha doğrusu, olumsuzluklar içinde olumluluğu bulabilen, fark eden ve çözüm bulabilen bireyler yetiştirmek istiyoruz. Ayrıca, ömür boyu eğitime önem veren bireyler yetiştirmek de bir diğer hedefimiz.
Minix Anaokulu kayıtlarınız devam ediyor mu? Veliler sizinle nasıl iletişime geçebilirler?
Kayıtlarımız büyük bir hızla devam ediyor. Mayıs ayı içinde, Göztepe Kültür Derneği’nde bir ‘Veli Bilgilendirme Toplantısı’ yaptık. Bu toplantıya güzel bir katılım oldu. Arzu eden veliler ise, hafta içi veya Pazar günleri için randevu alabilirler, böylece kendileri için ‘Bireysel Bilgilendirme Toplantıları’ ayarlayabiliriz. Veliler Şalom Gazetesi’ni veya Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Yönetim Kurulu’nu arayarak, benimle nasıl irtibata geçebileceklerini öğrenebilirler.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Tüm güzel planlarınız ve hedefleriniz için de başarılar dilerim.