BM:Gazze işgal altında değil

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya önergesinde, “Gazze’nin artık İsrail işgali altında olmadığı” belirtildi.

Dünya
8 Haziran 2011 Çarşamba

Bu ay İsrail’in Gazze deniz ambargosunu kırmak amacıyla bir filonun daha gönderileceği ileri sürülüyor. Filonun amacı “işgal” altındaki Gazze’de ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırmak olarak tanımlanıyor.

Cenevre Kongresi’nin ve diğer uluslararası hukuk maddelerinin belirttiği üzere bir toprağın işgal altında sayılması için düşman ordu varlığı ve kontrolü olması gerekiyor. Gazze’de İsrail’in çekilmesinden bu yana fiili bir işgalin resmen olmadığı Birleşmiş Milletler nezdinde belirtilmiş durumda. Ayrıca Hamas bölgeyi hiçbir müdahale olmadan yönetmekte.  İsrail’in Gazze’nin deniz ve hava sahasında mutlak hakimiyetinin işgal yarattığını ileri süren tezler mevcut. Yakın tarihe bakıldığında ABD Başkanı John F Kennedy’nin Küba’ya uyguladığı ambargo hiçbir zaman işgal olarak tanımlanmadığı gibi sınır kontrollerinin her uluslararası sınırda dost devletler arasında bile uygulandığı görülmektedir.

Gazze’nin izolasyonunun tek sorumlusu da İsrail değil. Mısır Mübarek rejimi süresince geçişleri kapattığı gibi yeni yönetimi Refah kapısını tamamen açtı. Ancak Mısır’ın 2005'ten beri çoğunlukla kapalı olan Refah sınır kapısını yolcu geçişlerine açması ile ablukası kalkan Gazze’de bu hafta Hamas yönetimi sınır kapısını kapattı. Hamas, Pazar günü kapıyı yeniden açan Mısır daha çok Filistinlinin geçişine izin verinceye ve vize kontrollerini gevşetinceye kadar Refah sınır kapısının kapalı kalacağını açıkladı.

Mart ayında BM Güvenlik Konseyi’nden geçen 1973 no'lu önerge ile Libya’da Kaddafi’ye karşı uygulanacak kuvvet kullanımı dışında hava sahasının kapatılması ve deniz ambargosu uygulanmasının “işgal” sayılmayacağı net bir şekilde belirtildi. BM Güvenlik Konseyi görüşmesinde Lübnan delegesi ülkelerinin bir karışının bile İşgal altında olmadığını vurguladı. Güvenlik Konseyi’ne göre kapsamlı ambargo, hava sahasının kapatılması ve üstüne devamlı hava bombardımanı “işgal” durumunu oluşturmamaktadır. Tabi ki bunlar Libya üzerinde bir kontrol sağlamaktadır.

Oysa ki İsrail, Gazze’nin sadece hava ve deniz sahasını kapalı tutmaktayken ve Refah sınır kapısı kapalıyken bile İsrail tarafından bölgeye sürekli gıda, enerji ve sağlık ürünleri sevk edildi. Ayrıca sene içinde Kızıl Haç Gazze’de insani bir kriz olmadığını duyurdu.

Libya önergesi yeni bir durum sunmamakla beraber İsrail’in 2005’te tamamen bölgeyi boşaltmasına rağmen hala Gazze’nin “işgal” altında olduğunun ifade edilmesi ve İsrail'in 1967 sınırlarına dönse bile yeni iddialarla varlığının gayrimeşrulaştırılmaya çalışılması dikkat çekiyor.