Yahudi ve Müslüman yetkililer Hollandalı kanun yapıcılardan helal ve kaşer et kesim geleneklerine karşı bir kanun çıkarmamasını istediler.
Hollanda, dini hayvan kesimlerini yasaklamaya hazırlanıyor. Perşembe günü Hollanda kanun yapıcıları ile görüşen Yahudi ve Müslüman yetkililer dini gelenekleri gereği hayvanları, Hollanda’nın arzu ettiği gibi uyutularak kesemeyeceklerini ilettiler.
Ülkenin Müslümanları ve Hollanda hükümeti arasında köprü görevi gören CMO’nun Başkanı Yusuf Altuntaş “uyutmaya karşıyız, bu bizim dinimizde yok” sözleriyle meclise sıkıntılarını ifade etti.
“2. Dünya Savaşı sırasındaki işgalde ilk yapılan hareketlerden biri kaşer kesimhanelerini kapatmaktı. Eğer Hollanda’da dini kesim yapacak kimse kalmaz ise et yemeyi bırakacağız” diyen Hollanda Hahambaşısı Binyamin Jacobs gelişmelerden oldukça endişeli.
Kanun dini kesimler için istisna uyguluyor
Hollanda kanunlarına göre hayvanlar mezbahada kesilmeden evvel uyutuluyor. Bu kanunda tek istisnayı helal ve kaşer kesimhaneleri oluşturuyor. Ülkenin 150 sandalyeli meclisinde iki vekile sahip Hayvan Hakları Partisi (PvdD) ise bu istisnanın da kaldırılmasını içeren bir önergeyi meclise sundu. Hollanda medyasına göre PvdD’nin önergesinin meclisin genel çoğunluğu tarafından kabul edilmesi beklenirken, ne zaman oylanacağı konusunda bir bilgi verilmedi. PvdD Üyesi Ester Ouwehand “hayvanlar uyuşturulmazsa daha da fazla acı ve üzüntü çekiyor. Bu istisnanın kanundan kaldırılması ile diğer ülkelere de ilham vereceğimizi umuyoruz” açıklamasını yaptı. İsveç ve Norveç’te bu uygulamalara çoktan başlandığına vurgu yaptı. Ouwehand’a göre Hollanda’da her yıl çoğunluğunu kuzu ve tavukların oluşturduğu iki milyon hayvan dini kesim geleneklerine göre kesiliyor.
Hayvanların az acı çekmesine önem veriliyor
Ülkede helal sertifikasını veren Doğru Helal (Halal Correct) organizasyonunun yöneticisi Abdülfatah Ali-Salah önergeyi uygunsuz olarak nitelendiriyor ve uyuşturulmadan kesilen hayvan sayısının 250 bin olduğunu belirtiler.
Müslüman ve Yahudi yetkililer yaptıkları açıklamada dini geleneklere göre kesimlerin hayvanların durumu gözetilerek eğitimli ellerde, az acı çektiren yöntemlerle yapıldığını belirtti.
Yetkililer buna rağmen dini kesim mezbahalarında hayvanların durumunu daha da iyileştirecek yeni uygulamaların hayata geçirilmesi ve daha güçlü denetimlerin yapılmasını, hayvanların daha iyi şartlarda taşınmasını içeren bir uygulama önerisinde bulundu. ‘Brigitte Bardot Derneği’ dahil Fransa’da birçok organizasyon ocak ayında dini kesimlerde hayvanların yaşadığı sıkıntılarla ilgili olarak kampanya başlatmıştı.