Dünya liderleri Kudüs’te geleceği tartıştı

Liderler Konferansı 200 konuşmacı ve 4 bine yakın katılımcıyla Kudüs’te gerçekleşti. Kolombiyalı şarkıcı ve UNICEF İyi Niyet Elçisi Shakira’nın eğitimin önemi ile ilgili konuşması ile başlayan konferans, Netanyahu’nun İran konusundaki uyarılarıyla sona erdi

Dünya
29 Haziran 2011 Çarşamba

3. Liderler Konferansı ‘Facing Tomorrow’ (Geleceği Karşılamak) teması ile 21-23 Haziran tarihleri arasında Kudüs’te gerçekleşti. İlki Mayıs 2008’de, İsrail’in kuruluşunun 60. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen konferansta, farklı ülkelerden yaklaşık 4000 kişinin katılımı ve 200 lider ve sanatçının konuşması ile dünya, İsrail ve tüm Yahudiler için daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla neler yapılması gerektiği üzerinde tartışıldı.

Konferans, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile Kolombiyalı şarkıcı, UNICEF İyi Niyet Elçisi ve çocuklara kaliteli bir eğitim verilmesi için çalışan Barefoot adlı derneğin kurucusu Shakira’nın katıldığı basın toplantısıyla başladı. Shakira’ya katıldığı için teşekkür eden Peres, şiddet içermeyen müziği ile daha iyi bir dünyayı temsil ettiğini, gençliğe umut aşıladığını söyledi.

Bir konuşma yapan Shakira, küresel istikrar ve barış için en iyi stratejinin eğitim olduğunu vurguladı. Ünlü şarkıcı, “İnsanların daha iyi yarınlar için alacağı en iyi karar çocuklarını eğitmeleridir” dedi. Barselona futbol takımının başarılı oyuncusu Gerard Pique’nin sevgilisi olan ünlü şarkıcı, ayrımcılık konusuna da ilginç bir örnek ile değindi, “Keşke dünya bir takım gibi, Barselona gibi hareket etse. Şimdi aynı formaları giyip ayrımcılığa karşı mücadeleyi kazanma zamanı” dedi.

 ‘Yarına doğru yolculukta ulus, çıkarlar ve etik’ adlı panelde Şimon Peres, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, ünlü düşünürler Bernard Henri Levy ve Amos Oz söz aldı. Tony Blair 66. kez İsrail’i ziyaret ettiğini belirterek sözlerine başladı. Diktatörlüklerin istikrarsızlık ve çatışma ortamı yarattığını belirten Blair, demokrasilerin diğer demokrasilerle genelde savaş yapmadığını hatırlatarak, Ortadoğu’daki gelişmelerin İsrail’in yararına olduğunu söyledi. Bernard Henri Levy, Arap baharının desteklenmesi gerektiğini belirtirken diğer demokrasilerin örnek olması gerektiğini hatırlattı. Levy ve Blair’in tersine yazar Amos Oz İsrail’i sert bir dilde eleştirdi ve İsrail’in Batı Şeria’yı işgal etmesinin haksız ve İsrail’in çıkarlarına aykırı olduğunu söyledi. Sözleri tepki çeken Oz, yerleşim birimlerini, Doğu Kudüs’teki Filistinlilere ait evlerin yıkılmasını onaylamadığını belirtti.

İsrail eski Başbakanı Tzipi Livni konuşmasında “Barış için karşımızda konuşabileceğimiz bir ortak yok demek halkı aldatmaktır” diyerek mevcut hükümetin vizyon eksikliği olduğunu söyledi ve istikrarlı bir Yahudi devleti için yeni bir Siyonist vizyonun oluşturulması gerektiğini belirtti.

Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales konuşmasında internet aracılığıyla elde edilen bilgiye ulaşımın ve şeffaflığının önemine değindi.

Konferansın son günü bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran konusunun üzerinde durarak İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurabilmek için en iyi çözümün yaptırımların yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Bu yılki konferansa katılan diğer önemli konuşmacılar arasında Şas eski Lideri Aryeh Deri, İngiltere’nin İsrail Büyükelçisi Matthew Gould, ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Kurtzer, ABD’li diplomat Dennis Ross ve ileri teknoloji girişimci Yossi Vard, Maurice Levy ve ABD’li komedyen Sara Silverman da yer aldı.