İkinci gazze filosu bilinmezliğe doğru

İsrail’in ‘tehlikeli provakasyon’ olarak nitelendirdiği ikinci Gazze filosu, Girit Adası’ndan hareket etmeye hazırlanıyor.

 

Dünya
29 Haziran 2011 Çarşamba

Yirmi iki ülkeden eylemcilerle birlikte on gemi ile yola çıkması planlanan 2. Gazze filosunun, bu hafta içinde Yunanistan’ın Girit Adası’nın açıklarında buluşarak harekete geçmesi bekleniyor.

 

Katılım düşük

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, filoyu önlemeye yönelik İsrail’in diplomatik ve siyasi çabalarından memnuniyet duyduğunu bildirdi. Lieberman, “Büyükelçilerimiz ve diplomatlarımız yüzlerce görüşme yaptı ve sonuçta filodaki gemi ile yolcu sayısı da beklenenden az oldu. Muhataplarımızın çoğu Gazze’ye yardımı İsrail’in Aşdod ve Mısır’ın El Ariş limanları ya da BM aracılığıyla ulaştırmanın mümkün olduğuna ikna oldu” dedi. Lieberman, özellikle Mavi Marmara gemisinin filoya katılmayacak olmasından memnuniyet duyduğunun altını çizdi.

 

Yardımlar mısır’dan ulaştırılacak

Bu arada filoyu denizde karşılamayı planlayan ve bu yönde hazırlıklar yapan İsrail, Mısır yönetimi ile bir anlaşmaya vardıklarını ve filodaki insani yardımların El Ariş Limanı’ndan indirildikten sonra Gazze’ye ulaştırılacağını açıkladı. Yunanistan’dan hareket edecek olan Gazze filosu konusunu görüşmek üzere İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü İsrail Kabinesi’ni topladı. İsrail Ordu yetkilisi her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduklarını belirtti.

 

Geçen sene 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara olayından sonra bu seneki yardım filosuna Türkiye’nin katılmaması İsrail ordusu tarafından çok olumlu bir karar olarak algılandı. Kıbrıs’ın limanlarını kullandırmaması da İsrailli yetkilileri mutlu etti. Ayrıca Yunanistan, ABD, Kanada, Fransa ve Avustralya gibi birçok ülke kendi vatandaşlarını filoya katılmamaları konusunda uyardı.

İsrail ordusundan bir yetkili filoyu Gazze’nin açıklarında geri dönmeleri için uyaracaklarını, herhangi bir karşı koyma ile karşılaşılırsa gemileri Aşdod Limanı’na çekeceklerini belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Polmar, Gazze’de şu an bir deniz ablukası olduğunu hatırlatarak, bu kurallara karşı gelenlere San Remo Kılavuzu ve ilgili Güvenlik Konseyi kanunlarının uygulanacağını hatırlattı. Palmor, Aşdod Limanı’na çekilen gemilerdeki kişilerin bakılmaksızın İsrail’e yasadışı girmekle suçlanacaklarını ve ülkelerine geri gönderileceklerini belirtti. Ayrıca İsrail’e girmelerinin de 10 yıl boyunca yasaklanacağını ekledi.

Pazar günü İsrail hükümeti basın bürosunun yayınladığı Oren Helman imzalı mektupta, herhangi bir yabancı basın mensubunun filoda bulunması halinde, bu kişilerin İsrail kanunlarına göre ülkeye yasadışı girmiş ilan edileceği ve İsrail’e girişleri 10 yıl yasaklanacağının belirtilmesi yabancı basında büyük tepki gördü. Kararı kınayan Yabancı Basın Birliği, bu kararı yabancı medyaya yapılan bir saldırı olarak nitelendirdi. Helman ise terörist grup Hamas’a yapılacak olan yardımın tehlikeli bir kışkırtma olduğunu belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Helman’ın yayınladığı mektubun Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yazılmadığını belirtti.

Filo ile ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, filonun Gazze halkına yardımcı olmak için gerekli ya da yararlı bir çaba olduğuna inanmadığını söyledi. Bu hafta İsrail’in Gazze’deki yerleşimlerle ilgili önemli bir taahütte bulunduğunu hatırlatan Clinton, İsrail’İn sularına girerek İsrail’in kendini savunmasını gerektirecek bir durumu provoke etmenin konuya yardımcı olmayacağını belirtti.