Geçen hafta AB’de İtalya’daki sorunların dillendirilmeye başlanması ve ABD’de şok yaratan, son 9 ayın en kötü tarım dışı istihdam rakamı piyasaların olumlu seyrini bir anda değiştirdi.
Yunanistan kaygılarını bir süreliğine askıya alan Avrupa’da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu 4 kademe birden indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmesiyle Avrupa’ya yönelik endişeler yeniden konuşulmaya başlandı. Fakat Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz konusunda kredi derecelendirme kuruluşlarını suçlaması ve Portekiz tahvillerinin teminat olarak kabul edilmeye devam edileceği yönündeki açıklamaları piyasalara destek verdi. Avrupa Merkez Bankası’nın bu açıklamalarıyla birlikte ABD’de özel sektör istihdamındaki beklenenin çok üzerindeki artış piyasalarda olumlu algıyı arttırırken, haftanın son günü AB’de İtalya’daki sorunların dillendirilmeye başlanması ve ABD’de şok yaratan, son 9 ayın en kötü tarım dışı istihdam rakamı piyasaların yönünü bir anda değiştirdi.
AB’de yeni gündem İtalya
Yunanistan sorununu ötelemeyi başaran AB’de bu kez gündemde İtalya yer alıyor. Borçları yıllık GSYİH’sının yüzde 120’sine ulaşan İtalya’da ekonomik büyümenin de zayıf kalması yeni önlemler alınmasını da zorlaştırıyor. Bu esnada Başbakan Berlusconi’nin vergi indirimi konusundaki ısrarı nedeniyle Maliye Bakanı Tremonti ile görüş ayrılığına düşmesi de tedirginliği arttırıyor. Geçtiğimiz hafta piyasalarda bu konuda üretilen spekülasyonlar AB’yi adım atmaya zorladı ve AB’nin üst düzey bürokratları İtalya konusunu konuşmak üzere başlayacak olan AB Maliye Bakanları Zirvesi’ne katılma kararı aldı. İtalya ekonomisinin daha önce AB’den yardım alan Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi ekonomilerin toplamlarının yaklaşık 3 kat daha fazla büyüklüğe sahip olması nedeniyle kolay yutulabilecek bir lokma değil. Bu nedenle AB’nin İtalya konusundaki spekülasyonların seyrini bir süre kenardan izleme gibi bir şansı olmadığını ve süreç uzamadan bir önlem alınacağını düşünüyoruz. Bugün başlayacak zirvede de İtalya başta olmak üzere AB ekonomisi üzerine üretilecek spekülasyonlara karşı önemli bir tavır alınması gündem gelebilir.
ABD’de tarım dışı istihdam şok yarattı, yeni gündem bilançolar
Cuma günü açıklanan ve tam anlamıyla şok yaratan Tarım Dışı İstihdam rakamları genel görünümün bir anda tersine dönemsine neden oldu. Haziran ayında 125 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdamdaki artış 18 binde kaldı. Açıklanan veriyle birlikte de başta ABD’de olmak üzere tüm kürede hisse senetlerinde sert satışlar yaşanmasına neden oldu. Bu hafta ABD’den yine önemli veriler gelmeye devam edecek. Bu verilerin yanında ikinci çeyrek bilanço sezonu da Alcoa ile başlıyor. Ardından JP Morgan ve Google, Citigroup’un ikinci çeyrek bilançolarını açıklaması bekleniyor. Açıklanacak bu ilk bilançolar bilanço sezonunun geneli hakkında ipuçları yaratabileceği için en sert etkiler de bu hafta hissedilecektir.
Yurt içi piyasalarda durum
İMKB 30’da geçtiğimiz hafta güçlü direnç oluşumunu beklediğimiz 78,500 seviyesi tüm denemelere rağmen aşılamadı ve endeks haftanın son günü bu bölgeden bir geri çekilme başlatarak haftayı 77,409’dan kapadı. Bu aşamada geçtiğimiz hafta da belirttiğimiz 76,000-78,500 bandındaki hareket bandının dışına çıkılamamış oldu. Bu hafta yine bu band takip edilmekle birlikte, bandın dışına çıkılması durumunda hareketler daha da sertleşecektir. Bu bandın yukarı kırılması durumunda ilk olarak 79,500 ana hedefte ise 81,000 seviyesine kadar hızlı bir çıkış gerçekleşebilir. Tersi durumda 76,000 aşağı kırılacak olursa 73,500 kısa vadede endeksin gevşeyebileceği nokta olarak görünüyor. Özetle hareket bandımız 76,000 - 78,500 aralığı. Bizim ağırlıklı senaryomuz ise cuma günü yaşanan satışlara rağmen negatif görünümün sınırlı olduğu ve bu bandın yukarı yönlü kırılma potansiyelinin daha yüksek olduğu yönünde.
USD/TL analizi
Dolar/TL kurunda geçtiğimiz hafta da değindiğimiz gibi olası geri çekilmeler alım fırsatı yaratmaya devam ediyor. Kurda önümüzdeki birkaç haftalık dönemde 1,59-1,62 olası gerilemelerde alım yapılabileceğini ve yukarıda satış için 1,65 - 1,67 aralığının beklenebileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda edindiğimiz tecrübeler kurda kademeli çıkışlarda TCMB’nin tepkisinin sınırlı kaldığı yönünde. Bu durum TCMB’nin kurun şu anki seviyelerinden çok da rahatsız olmadığının işareti. Hatta kurdaki yükselişin kademeli devam ettiği sürece TCMB’nin de agresif tepkiler vermeyeceğini ve geçtiğimiz hafta 1,65 civarında oluşan zirvenin önümüzdeki günlerde bir miktar daha yukarıda 1,67 civarında oluşma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.
Özetleyecek olursak
İçeride gündemin daha da normalleşmeye başladığı bir sürece giriyoruz. Bu süreçte yurtdışındaki negatif görünüm tersine dönecek olursa, İMKB yurtdışına göre daha pozitif bir seyir izleyebilir. Fakat yurtdışında negatif bir seyir izlenmesi durumunda bu iyimserlik hissedilmeyebilir. Bu haftanın en önemli gündemi bugün ve yarın devam edecek AB Maliye Bakanları zirvesi ve ABD’de açıklanacak bilançolar olacaktır. Bunun haricinde piyasaları etkileyebilecek önemli veriler ile İMKB 30 ve Dolar/TL kuruna ilişkin analizlerimizi aşağıda bulabilirsiniz.
Stresi düşük, kazancı yüksek bir hafta olması dileğiyle…