Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail'in güvenlik kabinesi, gelecek hafta Mavi Marmara olayı nedeniyle Türkiye'den özür dilenmesini de içeren bir uzlaşma anlaşmasını değerlendirmek üzere toplanacak.
Parlamentoda sivil toplum örgütlerinin kovuşturulması ile ilgili önerilerinin kabul edilmemesi nedeniyle zaten Netanyahu'ya öfkeli olduğu bilinen Lieberman, Netanyahu'nun bir kez daha uluslararası baskılara teslim olduğu görüşünü ileri sürdü.
"Bu, hukuki değil, diplomatik bir sorundur. Bu, İsrail askerlerinin terk edilmesi anlamına gelecektir. Bu, diplomatik açıdan bir sorumsuzluktur, diplomatik bir teslim olmadır" diyen Lieberman, Türkiye'den özür dilenmesi için hukuki argümanlara başvurulmasının, baskılara karşı acizliğin göstergesi olduğunu ifade etti.
Haaretz gazetesi ise Netanyahu'nun geçen bir yıl boyunca, şimdiki uzlaşma taslağına benzer bir anlaşmayı imzadan iki kez Dışişleri Bakanı Lieberman'ın şiddetli itirazı nedeniyle geri çektiği belirtildi. Lieberman'ın itiraz gerekçesinin ise Türkiye'den özür dilenmesinin teröre teslim olma anlamına geleceğini söylediği kaydedildi.
Haaretz'e bilgi veren üst düzey bir diplomatik kaynak, Netanyahu'nun anlaşmayı bir koalisyon krizi çıkabileceği korkusuyla son anda geri çektiğini belirtti. Türkiye'ye 2010 yılı Mart'ında yapılan görüşmelerin de benzer bir taslakla sonuçlandığı, Netanyahu'nun bunu tartışmaya açtığı ve yine Lieberman'ın itirazı nedeniyle vazgeçtiği hatırlatıldı.