Av ayının 15’i anlamına gelen Tu BeAv, bir affediliş, umut, bütünlük ve sevgi günüdür. Yahudi takvimindeki en neşeli günlerden olan Tu BeAv, bu yıl, 14 Ağustos Pazar akşamı başlayıp, 15 Ağustos Pazartesi günü kutlanıyor.
İsrail’de bu güne özel müzik ve dans festivalleri düzenlenir, sevgililere ‘Valentine’s Day’ gibi kart ve çiçek yollanır. Ayrıca, üç haftalık yas dönemi ve Teşa BeAv’da düğün yapılmadığından ve günün yüksek enerjisi nedeniyle, İsrail’de Tu BeAv, düğünler için de çoğunlukla tercih edilir.
TU BEAV–15 AV’DA NELER OLDU?
1) Casusların kurguladığı rapor üzerine verilen ceza son buldu ve bu sebeple meydana gelen ölümler sona erdi.
Tanrı, bu tarihte ölümleri sona erdirerek sevgili halkı İsrailoğulları’nı affettiğini gösterdi.
2) Toplumdan aforoz edilen Binyamin kabilesi, tekrar cemaate kabul edildi.
Tu BeAv’da, Binyaminoğulları kabilesinin tamamen yok olmasını engellemek için Binyamin kabilesi tekrar İsrailoğulları arasına kabul edildi ve halk tekrar bir bütün haline geldi.
3) Kabileler arası evlilikler yapılmaya başlandı.
Tu BeAv’da dönemin yöneticileri, kızların diğer Yahudi kabilelerle de evlilik yapabileceğini duyurdu. Böylece bekâr kızlar, artık sadece kendi kabilelerinden kişilerle değil, gönüllerinin seçtiği kişiyle evlenebileceklerdi. Bu şekilde Tu BeAv, bekâr kızlar için coşkuyla beklenen, sevinç dolu bir kutlama günü oldu.
4) Betar’da ölenlerin gömülmesine yıllar sonra izin verildi.
Bar Kohba isyanı sırasında Yahudi direnişinin son kalesi olan Betar, Romalılar’ın eline geçtiğinde öldürülen 100.000’den fazla Yahudi’nin gömülmesine izin verilmemişti. İmparator Adrian’ın ölümünden sonra, Tu BeAv günü, cesetlerin gömülmesine izin verildi. Bir mucize eseri bu cesetlerin, yıllar boyu, çürümeden, aynı şekilde kaldığı görüldü. Hahamlar, bu mucizenin anısına, yemeklerden sonra söylenen teşekkür duası Birkat Amazon’a “Atov Veametiv-İyi Olan ve İyilik Yapan Tanrı” kısmını eklediler.
5) Halkın Bet Amikdaş’ı ziyaret etmesini engelleyen birlikler kaldırıldı.
Tu BeAv günü bu birlikler kaldırıldı ve halk Bet Amikdaş’a serbestçe ulaşma imkânına tekrar kavuştu.
TU BEAV UMUT VE BÜTÜNLÜK
Yahudi tarihinin en acılı günü olan Teşa Beav (9 Av)’dan sadece altı gün sonra, bir çok mucizenin gerçekleşmesi, bize olayların en kötü anında bile umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini, Yüce Tanrı’ya güvenin hiçbir zaman elden bırakılmaması gerektiğini, her şeyin sona ermediğini, en beklenmedik bir anda, birden yeni bir kapı açılıp işlerin düzelmeye başlayacağını anlatır.
Binyaminoğullarının cemaate tekrar kabul edilmesi, kabileler arası evlilikler ve Bet Amikdaş’a giden yolların açılması, İsraloğullarının birliği ve bütünlüğü açısından büyük anlam taşır. Bunlar gerçekleşmeseydi, İsrailoğulları tek bir devlet değil, birbirinden kopuk bir devletler birliği olacaklardı. Tu BeAv’da, Yahudilerin tekrar bir bütün olması kutlanır.
Tu BeAv, Av ayının 15’inde güneşin ve ayın konumu ve enerjisiyle, yeni başlangıçlar, yeni ilişkiler, yeni ortaklıklar kurulması çok hayırlı bir gündür.
Eski tarihlerde Tu BeAv günü, Kudüs’teki bekâr kızlar, kıyafet alacak imkânı olmayanları mahcup etmemek için, birbirlerinden ödünç aldıkları beyaz kıyafetlerle bağlara gidip dans ederlerdi.
Av ayının 15’inde,dolunay eşliğinde yapılan bu dans, romantik bir ortam yaratarak, yeni ailelerin kurulmasına vesile olurdu.
Bu yüzden bu gün, bir sevgi, çöpçatanlık ve ruh ikizini bulma günü olarak da kabul edilir ve ‘Valentine’s Day’ gibi kutlanır.
Önemli Not: Yazıda kısa bir özet olarak verilmiş olan bilgiler, okuyucuya bu konular hakkında fikir vermek amacıyla derlenmiştir. Cemaatlerin farklı gelenekleri ve uygulamaları olabildiği için, bayram günleri hakkında en doğru ve detaylı bilgiler için, cemaatin kendi Rabi’lerine başvurması gerekir.