12. İstanbul Bienali başlıyor!
12. İstanbul Bienali için geri sayım başladı. 17 Eylül’de başlayacak olan ‘İsimsiz’ adlı etkinlik Tophane’deki Antrepo’da yer alacak. Bienalin küratörler Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann tarafından belirlenen başlığı ve görsel kimliği, minimalist ve kavramsal yapıtlarıyla 20. yüzyıl güncel sanatının en önemli isimleri arasında sayılan Kübalı-Amerikalı sanatçı Felix Gonzalez-Torres’e göndermeler içeriyor. Aynı zamanda temalar da Torres’in işlerinden etkilenmiş. İsimsiz (Soyutlama), ‘İsimsiz’ (Ross), ‘İsimsiz’ (Pasaport), ‘İsimsiz’ (Tarih), ‘İsimsiz”’ (Ateşli Silahla Ölüm) olarak farklı temalar altında düzenlenecek beş karma sergiye ek olarak, bu meselelerle ilgili tartışmaları daha da ileriye taşıyacak 50’den fazla kişisel sergi de yer alacak. Sanatseverlere duyuru: Bienal biletleri 17 Eylül’e kadar indirimli. Bienal partilerini de bu arada kaçırmayın. Tüm biletler İKSV ve Biletix’de.
New Age’in ustası Yanni İstanbul’da
Müziği ve besteleriyle new age müziğin önde gelen sanatçılarından, Grammy’e iki kez aday gösterilen Yanni, 18 Eylül akşamı,17 kişilik orkestrası ile birlikte Sortie’de unutulmayacak bir konser verecek. Türkiye’ye ilk kez gelecek olan sanatçının birçok CD’si de en iyi satanlar listesinde bir numara oldu.
Öteki bedenler
12. Uluslararası İstanbul Bienali süresince Beyoğlu Akademililer Sanat Merkezi, Fırat Arapoğlu ve Erkan Doğanay’ın seçkisini yaptığı karma bir sergiye ev sahipliği yapacak. Resim, heykel, enstalasyon, video ve kukla yapımı gibi farklı alanlardan bir seçki olan etkinlik ‘Öteki Bedenler’ başlığını taşıyor. Sergi; üretim, tüketim, hastalıklı ve sakat bedenler, kadın/erkek bedenleri, cinsel kimlik, teşhirci bedenler, dövmeli/piercing’li bedenler ve sıfır beden konularına kadar ‘beden’ üzerinden üretilen ‘biyo-politikaları’ sorgulamayı amaçlıyor. Güneş Acur, Ahmet Aydın Atmaca, Hale Cumur, Didem Dayı, Cemal Demir, Erkan Doğanay, Zeynep Rojda Güvenç, Evrim Kılıç ve Ali İbrahim Öcal gibi isimlerin bulunduğu sergi, 15 Eylül- 15 Ekim arasında izlenebilir. Tel: (0212) 245 02 29
Bu noktadan Joachim Seinfeld’in resimlerine baktığımızda geçmişin yaşanmışlıklarının izleriyle karşılaşırız. Özellikle 1900-1930 yıllarına ait eski fotoğrafların yüzeye aktarılmaları ile oluşan resimlere baktığımızda hayatın değişkenliği içinde içselleştirmeye başlarız. Her ne kadar yapıtlarda geçmişe ait yaşam izleri de olsa, sanatçı geçmişin yanı sıra yaşadığı zaman dilimini ve geleceği de sorgulama derdine girmiştir. Savaş, savaş sonrası gelen sosyalist dönem ve sonrasında yaşanan kapitalizmin yarattığı değişimi duvar resmi üzerinden inceleyen sanatçı, zaman içinde değişen, yok olan mimariyi, kent kültürünü yaşanmışlıklar üzerinden sonsuza taşımaktadır.
Floransa Sanat Akademisi’nde öğrendiği duvar resimleri ve freskleri sökme tekniği ile geliştirdiği çalışmalarda kıta Avrupa’sındaki Yahudilerin geçmişine, tanıma fırsatı bulamadığı ailesi üzerinden kendi geçmişine de dikkat çekmektedir.”
1987 yılında Floransa Sanat Akademisi resim bölümünden mezun olan 49 yaşındaki sanatçı, başta Almanya ve ABD olmak üzere, Hollanda, Danimarka, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya’da sergiler açtı; içlerinde ‘Augsburg şehri Heinrich Heine Ödülü (1994)’ dahil birçok ödül aldı. Eserleri Prag National Gallery’de International Biennial of Contemporary Art ve Berlin Martin-Gropius-Museum Müzesi’ndeki ‘4 KS 2/63 – 40 Years of Auschwitz Trial’ sergisinde yer aldı. Ayrıca Santa Barbara Museum of Arts, Städtische Galerie Lüdenscheid, The Jewish Museum ve The National Gallery- Prag, the Collection Gomes de Pinho (Institute Seralves)- Porto koleksiyonlarında ve birçok özel koleksiyonda da yapıtları yer almaktadır. Golem resimleri ise G. Meyrink tarafından Tartarus Press’te ‘New English Golem’ edisyonu için kullanılmıştır.
Bunların yanı sıra sanatçının akademisyenlik yönü de bulunmakta. Varşova Zacheta National Gallery, Krakow Jagiellonian Üniversitesi, Trafo Gallery- Budapeşte, Tacheles- Berlin olmak üzere Avrupa çapında performanslar gerçekleştirdi ve ders verdi.
19 Eylül’de İstanbul’a gelecek olan sanatçı ile bir söyleşi yapmayı, böylece kendisini ve sanatını daha yakından tanımayı ve tanıtmayı arzuluyoruz.
Serginin açılışı, 22 Eylül Perşembe akşamı saat 18.00’de verilecek bir kokteyl eşliğinde gerçekleşecek.