Çoğumuzun sevdiği tadlardır et ve pilav… Büyüklerimizden ya da kendimize ait özenle hazırlayip sunduğumuz ve beğenilen tariflerimiz de vardır çoğumuzun... Henüz denemeyenler ya da biraz farklılık arayanlar için gelin bu Roş Aşana Bayramı için tarifleri biraz çeşitlendirelim, taze incirli dana rosto ile yanına çok güzel eşlik edecek lezzetli bir pilav yapalım. Hepinize keyifli sofralarda sevdiklerinizle bulaşacağınız güzel bayramlar diliyorum.
Taze İncirli Dana Rosto (6 kişilik)
Malzemeler:
1-1,2 kg. dana rosto, ½ kg. taze incir, ikiye bölünmüş, bir soğan, ince doğranmış, ½ bardak sek beyaz şarap, 2 kaşık zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber, maydanoz.
Fırınınızı 180°de ısıtın. Zeytinyağını, daha sonra fırına girebilecek ısıya dayanıklı kapta ısıtın, ama kızdırmayın. Dana rostonun her tarafını çevire çevire mühürleyin, sıcak bir tabağa çıkartın. Incirleri tavaya ekleyin, 5 dakika kadar, çok yumuşatmadan, çevirin, rostonun yanına alın. Soğanları kaba ekleyin, ara ara karıştırarak 10 dakika pişirin. Rostoyu geri kaba koyun, defne yapraklarını, tuz, biber ve şarabı ekleyip kapatın, bir saate yakın fırınlayın. Fırından çıkartın, incirleri ekleyin, üstünü kapatıp 15 dakika daha fırınlayın. Rostoyu sıcak servis tabağına alın. İçinde pişme suyu olan kabı orta ateşte kaynatın, sos koyulaşmaya başlayınca rostoyu dilimleyin. Soğan, incir ve sosu ekleyin, maydanozla süsleyin.
Baharatlı Pilav (6 kişilik)
Malzemeler:
2 bardak pirinç, 2 havuç, soyulmuş ve küçük doğranmış, 1 patlıcan, küp doğranmış, arzuya göre kızartılmış ya da sotelenmiş, 3 bardak su veya et suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış bir büyük soğan, bir adet öğütülmüş kakule, ½ çay kaşığı tarçın, ½ çay kaşığı kişniş, ½ çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı rendelenmiş muskat, ½ çay kaşığı öğütülmüş karanfil, ½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, ½ bardak doğranmış kuru kayısı, ½ bardak çamfıstığı, tuz.
Pirinci güzelce yıkayın, süzün. Havuçları brunoise (tavla zarı şeklinde) doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırın, soğanları ve çamfıstığını çevirin, tüm baharatları ekleyin. Bir kaç dakika içinde mükemmel bir koku dolacaktır mutfağınıza… Pirinci katın, 2-3 dakika çevirin. Tuz, havuç, patlıcan, kayısı ve et suyunu ekleyin, kaynayınca ateşi kısın, göz göz olana dek pişirin. Kağıt havlu ile örtün, 20 dakika demlenmeye bırakın.