İstanbul Modern’in kadın sanatçıların 1900’lü yılların başından bugüne uzanan üretim sürecini yansıtan ‘Hayal ve Hakikat - Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar’ sergisinin açılışı 15 Eylül Perşembe günü gerçekleşti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı açılışta, İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyelerinden Şeli Elvaşvili serginin oluşum aşamasında gösterdiği çalışma ve yardımlar nedeniyle bir plaket ile onurlandırıldı. Elvaşvili’ye plaketini İstanbul Modern Müzesi ana sponsoru Ethem Sancak sundu.
İstanbul Modern, 16 Eylül 2011 – 22 Ocak 2012 tarihleri arasında düzenlenecek “Hayal ve Hakikat - Türkiye’den Modern ve Çağdaş Kadın Sanatçılar” sergisi ile, Türkiye’nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden gündeme getirmeyi amaçlıyor. Modern ve çağdaş sanatta kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkez alan sergi, Türkiye’nin sosyokültürel tarihine yeni ve alternatif bir bakış sunuyor.
Küratörler Fatmagül Berktay, Levent Çalıkoğlu, Zeynep İnankur ve Burcu Pelvanoğlu’nun oluşturduğu seçki, kadın sanatçıların 1900’lü yılların başından bugüne uzanan üretim sürecini kapsayarak, resimden videoya birçok farklı sanat disiplinine yer veriyor.
Aynı zamanda modern ve çağdaş Türk sanatı tarihinin özeti niteliğini taşıyan sergi, hayat hikayeleri ve üretimleri hakkında fazla bir bilgiye sahip olmadığımız ve artık adları unutulmaya yüz tutmuş öncü kadın sanatçıları, yeniden keşfedilen modernleri ve neredeyse son kırk yıldır çağdaş sanat ortamını düşünsel tavır ve pratik eylemleriyle yönlendiren yaklaşık 80 sanatçıyı birbirine bağlıyor.
“Hayal ve Hakikat” adlı romanı kendisine referans olarak alan sergi, kadın sanatçıların hayallerini hakikate nasıl dönüştürdüklerini araştırarak, kadın sanatçıların üretimlerinde hakikatin farklı katmanlarıyla kurdukları ilişkinin bugünkü çağdaş sanat kültürü içindeki yerini görsel örnekleriyle anlatıyor. 22 Ocak 2012’ye kadar sanatseverlerin beğenisine açık olacak olan sergi, kadın sanatçıların üretimlerine dikkat çekerek, sanat tarihindeki konumlarını hatırlatırken, toplumsal alanda kadınların içinde bulundukları durumu ve sorunlarını da gündeme getiriyor. Bu konuda eleştirel bir tartışma platformu oluşturarak, kadın sanatçılarla farklı toplumsal grupların bir araya geleceği bir üretim ve düşünce alanı yaratmayı hedefliyor.
Sergiye paralel olarak düzenlenen panel, sempozyum ve atölye gibi etkinliklerde ise görsel sanatlar, müzik, sinema, edebiyat, tasarım kültürü gibi alanlarda üretimde bulunan kadın sanatçılar izleyicilerle buluşuyor.
Tüm etkinlikler Tamara Mansimova’nın katkılarıyla gerçekleşiyor.
Serginin açılışında konuşan Emine Erdoğan, Kadın sanatçıların 1900’lü yılların başından günümüze uzanan eserlerini bir arada görmenin herkese yeni ilhamlar sunacağını ve yeni ufuklar açacağını belirtti.