Güzel dans etmek çok ayrıcalıklı bir şey bence. Spor yaparken sanat yapmak müthiş bir his olmalı. Hem vücudunu çalıştırmak hem de beynini… Hem disiplinli ve eğlenceli olmak, hem spora düşkün olmak hem de sanata meraklı... Hepsi bir arada. Suzy Maya dansın Latin olanına ilgi duymuş, kendini geliştirmiş. Sanatçı ve sporcu Suzy Maya ile keyifli bir söyleşi yaptım.
Sidni KOHEN
Dansa yatkın olmak diye bir şey var mıdır yoksa çalışarak da dansçı olabilir miyiz? Senin dansçı olma sürecin nasıl gelişti, doğuştan bir dansçı gibi mi hareket ederdin, sonradan mı ortaya çıktı bu yeteneğin?
“Yürüyen herkes dans edebilir.” Sosyal Latin dansları herkese hitap eden, birçok insanın altından kalkabileceği bir danstır. Kişiye göre değişen bir öğrenme süreci vardır. Bazıları daha yatkındır, bazılarının ise kavrama süresi uzayabilir. Bu süreç uzasa bile dans çalışarak öğrenilebilir ve güzel dans edebilen bireyler haline dönüşülebilir.
Kendimden bahsedecek olursam; dansa küçüklüğümden beri ilgim vardı. Öğrenirken zorluk çekmedim; ama bir dansı kendinize yakıştırmak, o dansı benimsemek ve başkalarının da beğeneceği bir dansçı haline gelmek uzun bir süreç ve bol çalışma gerektiriyor.
Profesyonelleştiğin Latin dansından bahsedecek olursak; Latin dansını diğer danslardan ayıran özellikler nedir ve neden Latin dansını seçtin?
Orta okuldayken dansa başlamıştım. Latin dansı derslerini duyup katılmıştım. Bir sene boyunca ders aldıktan sonra bir gösteriye çıktım. Sonrasında yaşımın getirdiği çekingenlikle devam etmedim. Üç sene önce, bir dans okulunda hobi olarak dansa tekrar başladım. Asistanlık yaptım, gösterilere çıktım, tek başıma dersler verdim ve şimdi üç senedir Latin dans dersi eğitimleri veriyorum. Latin dansını da, tüm dansları olduğu gibi eğer gerçekten hissederek yaparsanız, onun hayatınızdan bir daha çıkmasını istemezsiniz. Latin danslarının özünde eğlence ve tutku vardır. Benim Latin dansı seçimim buna dayanıyor.
Küçük yaşta dansa merak salan genç kız ve erkeklere neler önerirsin? Senden ders almaya geldiklerinde, onları nasıl bir çalışma temposuna sokuyorsun, alıştırmanın çok önemli olduğu bu sanat sporunda onları nasıl motive ediyorsun?
Latin danslarını öğrenmek emek ister; devamlılık gerektirir. Ancak bu şekilde karşılığını alırsın ve dansın hakkını verirsin. Bir eğitmen olarak karşımdakinden de bunu beklerim. Her zaman motive edecek şeyler söylerim ve yanlışlara da değinerek daha iyi olması için uğraşırım. Öğrencinin de eğitmenin de öğrenme sürecinde sabırlı olması lazım. Öğrencilerimin kendilerini geliştirdiklerini görmek heyecan verici. 5-6 yaşlarında öğrencilerim de oldu. Onlarda dansı oyunla karıştırıyorum; sıkılmalarını önlemeye çalışıyorum.
Aynı soruyu daha ileriki yaşlarda dansa başlamaya heveslenenler için de sorabilirim. Dans etmek için artık çok geç dediğin bir yaş aralığı var mı?
Her yaşta dans edilebilir. İstekli olduğu sürece, genç hissettiği sürece; kişi, yaş gözetmeksizin dans edebilir.
Daha önce Sunday Event faaliyeti için verdiğin Bachata workshop’u ve yaptığın Salsa gösterisi çok beğenilmişti. Gerçekleşecek veya hayalinde olan bu tarz yeni etkinlikler var mı?
Bu etkinlik 2009’un sonunda yapılmıştı. İki senedir Yetişkin Gençler adı altında dans dersleri veriyorum. Bu sene üçüncü senemiz. Latin danslarını, cemaatimizde folklor kadar yaygınlaştırmak, sevdirmek ve farklı etkinlikler yapmak hayallerimin arasında yer alıyor. Bunun dışında dernek dışında farklı okullarda da dans dersleri veriyorum.
Türkiye’de dansa verilen önem hakkındaki fikirlerin neler? Son dönemlerde ilgiyle seyredilen yarışmaların halkı dans konusunda bilinçlendirdiğine inanıyor musun? Elinde olsa dansı Türkiye’de ileri taşımak için ne gibi etkinlikler yapardın?
Aslında Türkiye’de bu konuda gelişmeler kaydedilmeye başladı; sokakta dans eden dansçılar, Türkiye içi ve uluslararası ülkemizde gerçekleşen dans festivalleri, televizyonda ilgiyle seyredilen dans yarışmaları bunun örnekleri... Bu tür organizasyonlar din, dil, ırk farkı gözetmeksizin birçok dans severi bir araya getiriyor. Bununla beraber, gazetelerde hâlâ ‘Bir Salsamız Eksikti’ gibi manşetlerle karşılaşabiliyoruz. Sanırım bu konuda Türkiye’nin biraz daha ilerlemesi gerekiyor.
Beğendiğin dans sanatçıları kimler?
Beğendiğim dans sanatçısı Magna Gopal. Kendine özgü stili, doğaçlaması ve dengeli, hızlı dönüşleriyle ona hep hayran olmuşumdur.
Dans ile ilgili son bir kaç cümle duyacak olursak senden?
Dans sadece eğlence değil benim için. Eğitmenliği sadece dansı sevdiğim için ya da insanları eğlendirmek için yapmıyorum. Dansın bir insana çok şey kattığına inanıyorum; kendine güvenme, dinç hissetme, fiziksel olumlu değişiklikler, rahatlama gibi. İnsanlara bunları verebildiğim için dans eğitmenliğini çok seviyorum. Bu işi yapabildiğim sürece devam etmeyi planlıyorum. Hedefim ise, Türkiye’ye dansa önem ve emek veren daha çok insan kazandırmak.