Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa “İnsanlar Holokost’tan ders almalı” derken, İran’ı dünya barışına en büyük tehdit olarak görüyor ve Filistinlilerin tek taraflı devlet olma talebine karşı çıkıyor
İsrail’i ziyaret eden Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın Ortadoğu ve tüm dünya barışı için bir tehdit oluşturduğunu ve Nazilerin 70 yıl önce kullandıkları dili kullandığına dikkat çeti. Berişa’ya NATO üyesi olan Arnavutluk’un eğer İran’a karşı askeri bir müdahalede bulunulursa katılıp katılmayacağı sorulduğunda cevabı tereddütsüz “Libya’da NATO’ya nasıl destek verdiysek, İran’da da nükleer tesislere karşı bir harekât olursa katılacağız” dedi. İsrail’in İran’a saldırması durumunda ise BM Güvenlik Konseyi’nin getireceği çözümlerin beklenmesi ve koordineli hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
BM Genel Kurulu’nda Filistinlilerin devlet olma talebini eleştiren Berişa, Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas’ın tek taraflı girişiminin çözüm değil, aksine barış sürecini baltaladığını belirtti. İsrail ve Filistinliler arasında barışın ancak doğrudan müzakerelerle ve her iki devletin de güvenliği garantilenerek yapılması gerektiğini savundu. Berişa, Arnavutluk’un ‘Filistin Devleti’nin kurulması konusundaki oylamaya katılması durumunda karşı oy vereceğini açıkladı.
Arap baharını destekleyen Berişa sözlerine “Arap ülkelerinde insanlar sokaklara özgürlük ve demokrasi için dökülüyorlar. Batı ülkeleri bu akıma arka çıkmalı ve demokrasinin yerleşmesi için yardım etmelidir. Dini rejimlerin geleceği yoktur. Arnavutluk din konusunda daima toleranslı olmuştur, nüfusun çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen politikalarımızda din hiçbir zaman mevzu olmamıştır” dedi.
Berişa İsrail’e yaptığı üçüncü ziyaretinde Arnavutluk başkenti Tiran’da İsrail büyükelçiliği kurulması için adımlar atıldı. Arnavutluk Başbakanı diplomatik ziyaretlerinin yanı sıra Ağlama Duvarını da gezdi. İki ülke arasındaki dostluk bağları geçmişe dayanıyor. II. Dünya Savaşı sırasında Arnavutluk’ta yaşayan hiçbir Yahudi Nazilere teslim edilmemişti. 1948’de İsrail Devleti’ni ilk tanıyan ülkelerden biri olan Arnavutluk’ta 1991 yılında komünizmin çökmesinin ardından İsrail ile diplomatik ilişkiler başladı.