Kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına daha çok yakalandığımız için vitamin/mineral ihtiyacımız da diğer aylara göre artar. Bağışıklık sistemimizi desteklemek için mevsimsel gıdaları tercih edin.
Kış sebzelerinde bulunan vitamin, antioksidan ve izoflovonlar hastalıklara karşı bizi korur. Kış sebzelerinde yoğun olarak bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta depolanmadığı için günlük belirli miktarlarda alınmalıdır. C vitamini eksikliği sonucu diş etlerinde kanama, yorgunluk ve halsizlik oluşur.
En iyi C vitamini kaynakları kuşburnu, maydanoz, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; kivi; portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve biberdir.
Kış meyveleri ve sebzeleri yüksek lif kaynağıdır. Kış sebze ve meyveleri lif(posa) açısından oldukça zengindir. Posa, sindirim sistemi açısından oldukça önemlidir. Posanın diğer bir önemli faydası da kan şekerini dengelemesidir. Böylece tatlı/çikolata tüketme isteği yaşamayız. Kilo vermek isteyen kişilerin posa kaynağından zengin meyve ve sebzeleri tüketmesi gerekir; çünkü posa aynı zamanda tok tutar. Posa(lif), kansere ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.
KIŞ SEBZELERİ Bulunduğu aylar Pırasa Kasım-Mart Beyaz lahana Kasım-Şubat Kırmızı lahana Kasım-Şubat Ispanak Kasım-Mart Havuç Eylül-Mart Yeşil soğan Ekim-Aralık Dereotu-maydanoz Her ay Kereviz Kasım-Şubat Karnabahar Kasım-Mart KIŞ MEYVELERİ Bulunduğu aylar Elma Ekim-Nisan Portakal Kasım-Mart Mandalina Ekim-Şubat Ayva Ekim-Ocak Muz Kasım-Mar
Dyt. İpek Ağaca Özger
Beslenme ve Diyet Uzmanı