Kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Çocuk-Aile
11 Ocak 2012 Çarşamba

Kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına daha çok yakalandığımız için vitamin/mineral ihtiyacımız da diğer aylara göre artar. Bağışıklık sistemimizi desteklemek için mevsimsel gıdaları tercih edin.

Kış sebzelerinde bulunan vitamin, antioksidan ve izoflovonlar hastalıklara karşı bizi korur. Kış sebzelerinde yoğun olarak bulunan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta depolanmadığı için günlük belirli miktarlarda alınmalıdır. C vitamini eksikliği sonucu diş etlerinde kanama, yorgunluk ve halsizlik oluşur.

En iyi C vitamini kaynakları kuşburnu, maydanoz, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; kivi; portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve biberdir.

 Kış meyveleri ve sebzeleri yüksek lif kaynağıdır. Kış sebze ve meyveleri lif(posa) açısından oldukça zengindir. Posa, sindirim sistemi açısından oldukça önemlidir. Posanın diğer bir önemli faydası da kan şekerini dengelemesidir. Böylece tatlı/çikolata tüketme isteği yaşamayız. Kilo vermek isteyen kişilerin posa kaynağından zengin meyve ve sebzeleri tüketmesi gerekir; çünkü posa aynı zamanda tok tutar. Posa(lif), kansere ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.

KIŞ SEBZELERİ Bulunduğu aylar

Pırasa Kasım-Mart

Beyaz lahana Kasım-Şubat

Kırmızı lahana Kasım-Şubat

Ispanak Kasım-Mart

Havuç Eylül-Mart

Yeşil soğan Ekim-Aralık

Dereotu-maydanoz Her ay

Kereviz Kasım-Şubat

Karnabahar Kasım-Mart

KIŞ MEYVELERİ   Bulunduğu aylar

Elma Ekim-Nisan

Portakal Kasım-Mart

Mandalina Ekim-Şubat

Ayva Ekim-Ocak

Muz Kasım-Mar

 

Dyt. İpek Ağaca Özger

Beslenme ve Diyet Uzmanı