Dr. Zehra Doust yönetimindeki Or-Ahayim Dermatoloji Kliniği’nde her yaz mevsimi sonunda yeni tedaviler ve ileri teknolojileri görmek gelenek haline geldi. Bunlardan biri olan fototerapi tedavilerini Dr. Doust’a sorduk...
Güneş ışınları bazı rahatsızlıklarımıza iyi geliyor; ancak yaz kısa sonra sorunlar tekrarlıyor. Kış aylarında bazı hastalıklarımızı fototerapi tedavileri ile rahatlatır ve kontrol altına alabiliriz. Fototerapi bu faydayı hastalarımıza sağlayabilir.
Işın terapileri nedir?
Işın tedavileri farklı terminolojilerde karşımıza çıkar. Bunlardan bazılarını PUVA, UVA, UVB, Fototerapi, Bölgesel Fototerapi veya Mikrofototerapi diye sıralayabiliriz.
Güneş ışınında bulunan UVA, UVB gibi ışın dalgaları teknoloji sayesinde cihazlarda oluşturulabiliyor ve cildi bu ışınlara kısa sürelerle maruz bırakabiliyoruz.
Hangi rahatsızlıklarda Fototerapi tedavisi uygulanabilir?
Işın terapilerinin iyi geldiği başlıca hastalıklar şunlar: Sedef (Psoriasis), Tırnak Sedefi, Vitiligo, Kronik Egzamalar, Liken, Liken Planus, Ürtikerya Pigmentosa.
Özellikle hangi hastalıklarda ve hangi vücut bölgelerinde kullanabiliriz?
Çok güzel bir soru. Işın terapisi telaffuz edildiğinde ilk akla gelen PUVA’dır. PUVA ışın terapisinin uygulandığı bir kabindir. PUVA kabini bazı durumlarda etkisiz ve gereksiz kalıyor. Açıklamak gerekirse; hastalık vücudun çok küçük bir bölgesindeyse veya sadece vücudun bir kısmında ise tüm vücudu ışına maruz bırakmak gereksiz ve etkisiz oluyor.
Hastalarımıza bölgesel tedaviler uygulayabilmek için biz üç ayrı cihaz getirdik.
EL, AYAK, BACAKLAR, YÜZ, BOYUN ve ENSEDE BÖLGESEL FOTOTERAPİ
PUVA kabini gerektirmeyecek kadar küçük ancak mikrofototerapi alanından daha büyük bölgelerde kullandığımız N-Linet cihazı el ve ayakları aynı anda ya da ayrı ayrı, örneğin egzama, tedavilerinde kullanılabiliyor. Ayrıca baş ve boyun bölgesine de aynı anda ışın verilebiliyor. Bu cihaz sayesinde, el ve ayakların hem altına hem üstüne aynı anda farklı ışınlar gönderebilmek de mümkün.
SAÇLI DERİDEKİ RAHATSIZLIKLAR
Saçta meydana gelen psoriazis (psoriazis capitis), strese bağlı egzamalar, aşırı yağlanmalar da kişilerin hayat standartlarında önemli bir düşüşe sebep olur. Kişi giyim tercihleri ve günlük aktivitelerinde kendini sınırlı hisseder. Tropikal tedaviler mümkünse de çoğu zaman problemlidir ve hastalar hoşlanmazlar.
Bu cihazlardan birincisi Alman teknolojisi ile üretilmiş olan CupCube’tür. Çok küçük, dar ve özellikle ulaşılması zor bölgeler için tasarlandı. Tırnaklar, kulak arkaları, ağız içi ve genital bölgeler bunlara örnek teşkil eder. Cihazımız ile 10 mm’den 40mm’ye kadar olan lokal bölgelerde UVA veya UVB ışınlarını etkili biçimde kullanabilmekteyiz. Cihazın gerçek faydasına dikkat çekebilmek için tırnakta sedef hastalığı düşünmenizi istiyorum.
Hastanın durumuna özel belirlenecek tedavinin haftada kaç seans olarak düzenleneceği muayene sırasında belirlenir. Seans süreleri çok kısadır ancak randevuların düzenli tutulması başarı oranını arttırır.