Sukot Bayramı 16 Ekim Pazar günü geleneksel olarak Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’unda kutlandı. Güne Caddebostan Talmud Tora çocukları seslendirdikleri şarkılar ve gosterileriyle neşe kattı
16 Ekim Pazar sabahı, İstanbullular erken saatlerde geleneksel Avrasya Maratonu için evlerinden çıkmış ve yağmura aldırış etmeden sokakları doldurmuşlardı. Aynı saatlerde ise cemaatimizin hanımları büyük bir özveriyle çocuklarını Kuzguncuk Sinagogu’na getirmişlerdi. Saatler 11.00’e yaklaştığında artık hazırlıklar sona ermişti ve Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın gelişi aynı anda da Talmud Tora Caddebostan Korosu’nun Baruh Aba şarkısı ile Sukot kutlaması başladı.
Cemaatimizin gerek yoğun yağmur gerekse de yolların kapalı olmasına aldırış etmeden 149 yıllık bu tarihi sinagogu doldurdukları bu günde ilk sözü Kuzguncuk Cemaat Başkanı Beto Adato aldı. Başkan konuşmasında Sukot’un önemini “Modern Yahudinin Tanrımız ve Ataları ile olan bağıdır” diye belirtirken tarihi sinagoglarımızı yaşatmak ve ayakta tutabilmek için de bu gibi etkinliklere katılımın ne derece önemli olduğunun altını çizdi. Program esnasında bir sonraki sözü alan Cemaatler Masası Başkan Vekili Murat Bildirici ise sözlerine son zamanlarda sinagoglara gelen çocuk sayısındaki azalmanın önemini belirterek başladı. Bu bağlamda uzman görüşlerin çocuk yaşlarda sinagoga gitmenin ileriki yaşlarda devamlılığa etkisine değinen Bildirici, sinagoglarımıza daha fazla katılımın nasıl sağlanması gerektiği sorusuna cevap aradıklarını da sözlerine ekledi. Sinagoglara gençleri çekmek için kimi zaman onlara faaliyetlerde görev verme aynı zamanda da sinagog yönetimlerinin gençleştirilmesini gibi çalışmaların yapılmasının yararlı olabileceğini belirten Bildirici sözlerini ise Sukot’un bize anlattığı değerleri belirterek bitirdi. Konuşmalar arasında sahneye çıkan Talmud Tora Caddebostan Korosu çocukları da hep bir ağızdan neşeyle Sukot şarkılarını söylediler.
Korodan sonra söz alan Haham Akaal Rav Yeuda Adoni ise konuşmasına Tişri ayının adının da belirttiği gibi “kuvvetli ve güçlü” olmasının anlamından başladı. Rav Adoni konuşmasında özellikle “Evlerin ısınması gerektiği bir zamanda eğer biz Suka’da oturmuş olursak bunu Allah’ın adına yapmış oluruz” diyerek bu bayramın neden soğukların başladığı bir dönemde kutlandığını da güzel bir şekilde özetledi. Sukot Bayramı’nın diğer adı olan Hag Aaasid “Hasat Bayramı” olduğunu da dikkati çeken Rav Adoni bu bayramda soğukta üşüyen evsiz, yoksul insanların da düşünülmesi gerektiğini belirtti. Rav Adoni, Tora’dan izah ettiği bölümlerle yaptığı konuşmasını ise her sene bu çatı altında nice Sukot bayramlarını kutlama dileğiyle bitirdi.
Bu konuşmanın ardından Talmud Tora Caddebostan Tiyatro Grubu Sukot’un anlamını anlatan bir skeç sundu. Sukot’u simgeleyen dört bitki şeklinde giyinen çocuklar Lulav,Adas,Arava ve Etrog gibi Yahudi toplumunun da tek bir bütün olduğu ve birbirine bağlılığını bize sembolize ettiler.
Programın kapanışında ise bu kez sözü Hahambaşı Rav İsak Haleva aldı. Hahambaşı Haleva konuşmasına başlamadan evvel programda görev almış bütün çocukları Teva’ya davet etti ve onlara hem hazırladıkları bu güzel program hem de toplumumuza hatırlattıkları değerler için teşekkür etti. Hahambaşı Haleva sözlerinin başında çocukların skeçlerinde geçen konuşmada “Nerede buluşalım? Keila’nın kapısında” sözlerindeki asıl anlama dikkat çekerek günümüzde ne yazık ki gençlerimiz için buluşma yerinin “Sinagog yerine Akmerkez kapısı” olduğunu kendine has esprili üslubu ile dile getirdi. Hahambaşı Haleva, Sukot’un yine farklı bir anlamını bize hatırlatarak Sukot Bayramı’nda “Bu bayramda neşeleneceksin ama Tanrı’nın önünde olduğunu unutmayacaksın” sözleriyle eğlenceli anlarımızda bile kendimizi frenlememiz gerektiğini belirtti. Hasat toplama kutlamasının karnaval adıyla tarih boyunca tüm toplumlarda kutlandığını belirten Hahambaşı Rav Haleva ancak bunun Larousse sözlüğünde belirtilen “Jeu fou” yeni şuurunu kaybedene dek eğlenme anlamında olmaması Tanrısal bir kavram olarak açıklanması gerekliliğinin altını çizdi. Hahambaşı tüm katılımcılara teşekkür ederken sözlerini ise bu bayramın dünü, geçmişi, bugünü ve istikbali anlatan bayram olduğunu belirterek sonlandırdı.
Kutlama sonrası önce Anoten duası okundu ve ardından hazırlanan çardağın altına geçilip günün anlamına uygun ikramlar dost sohbetleri ile sunulmaya başlandı. Program öncesi ve sonrasında Kuzguncuk Cemaat Vakfı Başkanı Beto Adato tüm gelenlerle tek tek ilgilendi. Bunun yanı sıra da teşekkür amacı ile gelenlere toplumumuzdaki istek üzerine tekrardan basılan Teilim kitabı ve çocuklara yönelik eğitim cd’si hediye edildi.
Boğazın en güzel göründüğü bu şirin semtteki tarihi sinagoga gelen genci yaşlısı cemaat bireylerimiz bir anlamda hayatımızın hiçbir zaman kapkaranlık olmadığının da hepimize mesajını verdiler. Tıpkı Sukot’un bize verdiği mesaj gibi karanlığı bozan ve hayat veren bir ışık parıltısı her zaman vardır.
Hag Sukot Sameah!