Steve Jobs’un ardından...

Çağımızın Einstein’ını kaybettiğimizi düşünüyorum, girdiği her sektörün değiştirilmez denilen kurallarını baştan yazan biri bir daha ne zaman iş dünyasına gelir, bilinmez.

Aydın BOLKAR Teknoloji
26 Ekim 2011 Çarşamba

Yaklaşık bir buçuk yıldır Şalom’da yazıyorum. Yazılarımı takip edenler, Apple’a ve daha da fazla Steve Jobs’a olan hayranlığımı bilirler. Önceki yazılarımdan birinde, aslında benimle yaşıt olan Apple firmasının son on yıla damgasını vuran geri dönüşünün, şirketin aynı zamanda kurucusu olan Steve Jobs’un başarısı ve vizyonunun sonucu olduğundan kısaca bahsetmiştim. (Inside Steve’s Brain kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim.)

5 Ekim 2011’de, uzun süredir savaştığı kansere yeni düşerek hayatını kaybeden Steve Jobs’un ardından Amerikan Wired Dergisi, geçmiş yirmi yıl boyunca Steve Jobs ile yaptığı röportajlardan derlenmiş bir özel sayı çıkardı. Benim bu yazılar arasında en çok dikkatimi çeken, 1996 yılında Steve Jobs Apple’ın başına geri geldiği zaman, kendisine tavsiye niteliğinde yazılan bir yazı oldu. Bu tavsiyelerin ne kadar dikkate alınıp alınmadığını bilmiyorum ama yazılan 101 maddenin, gelecek beş yılda neredeyse yarısının gerçekleştirilmiş olması, sadece vizyonun değil, gerçekleştirebilme becerisinin de önemini ortaya koyuyor sanırım.

2001’de iPod çıkmadan önce de MP3 dinliyorduk, 2007’de iPhone çıkmadan önce de cep telefonu kullanıyorduk, ama Apple bu işe el attığı zaman, tam da ilgili sektörlerde inovasyonun limitlerine gelindiğinin düşünüldüğü bir zamanda her şey baştan yazıldı. Cihazlar geliştikçe, güçlendikçe daha da basitleşti ve daha da hayatımıza girdi.

Dünya müzik endüstrisi iTunes öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılıyor, mobil iletişim endüstrisi iPhone öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldı, tablet endüstrisi iPad ile gerçek anlamda başladı.

Daha önce bu dünyadan göçen hiç kimse için rakibi sayılacak firmalar, ana sayfalarından ölüm ilanları vermemişti, Amazon.com ve Google gibi şirketler 6-7 Ekim günlerinde ana sayfalarından bunu duyurup Steve Jobs’a olan son görevlerini yerine getirmiş oldular.

Çağımızın Einstein’ını kaybettiğimizi düşünüyorum, girdiği her sektörün değiştirilmez denilen kurallarını baştan yazan biri bir daha ne zaman iş dünyasına gelir, bilinmez.