Geçtiğimiz hafta cuma günü oğlumun yarıyıl tatilinden faydalanarak haftanın son üç gününü İstanbul dışında, dağda geçirme olanağı buldum.
Ancak 20. yüzyılın son yeniliklerinden biri olan cep telefonumdan da ayrılmayı düşünmedim.
Gazetecilerden gelen birkaç telefon, cemaat üst yöneticileriyle temas kurup bazı sorular sorma arzusunu belirtiyordu. Cuma günü olmasından dolayı kimseye ulaşamayınca soruyu bana yönettiler*.
Nitekim bir gün sonra Habertürk’te yayınlanan bir haberde verdiğim açıklamaya yer verildi.
Çok kısa bir şekilde yayınlanan sözlerim bilmem tam olarak anlaşabildi mi?
Sorulan soru bir yandan Claude Lanzmann’ın TRT Belgesel Kanalı’nda** beş bölümde gösterilmeye başlanan ‘Shoah’ belgeseliyle; diğer yandan Can Bonomo adlı Yahudi dinine mensup bir sanatçının Eurovision’a seçilmesiyle; Türk hükümeti İsrail’e bir BARIŞ ÇUBUĞU mu uzatmıştır?
Gerçekten şok bir soru ve çoğu zaman olduğu gibi Yahudilik ile İsrail Devletini, Türk Yahudi’si ile İsrailliyi birbirine bulaştıran ve karıştıran bir düşüncenin ürettiği bir soru!
2005 yılında Birleşmiş Milletler insanlık tarihinin en karanlık mekanlarından biri olan, Nazilerin çoğunluğu Yahudi milyonlarca insanı öldürdüğü ve yaktığı Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampı’nın Ruslar tarafından ele geçirme tarihi olan ‘27 Ocak’ tarihini ‘Uluslararası Yahudi Soylarım Kurbanlarını Anma Günü’ ilan etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu karara Türk Devleti adına imza attı.
Bu imzanın gereklilerini yerine getirmek için genç nesillere bu insanlık trajedisini anlatmak ve aktarmak gerekiyordu. Ancak belirtmem gerekir ki Türk Musevi Cemaati Başkanlığı görevini yürüttüğüm yıllar başta olmak üzere uzun yıllar konuyla ilgili etkinlikler Türk Musevi Cemaati Yönetimi tarafından gerçekleştirmeye çalışılmış ancak yapılan faaliyetler arzulanan seviyeye kesinlikle ulaşmamıştır.
İki yıl önce Aladdin Projesi’nin müdürü Abe Radkin ve Shoah filminin yönetmeni Claude Lanzmann ülkemize gelip bunun TRT kanalında gösterilmesi için çalışmalar yaptıklarında itiraf etmeliyim ki bu projenin gerçekleşmesinin hiç de kolay olmayacağı inancındaydım.
Ne mutlu ki yanılmışım. TRT’nin Belgesel kanalı olması da önemli değil.
Shoah filminin ülkemizde gösterilmesi hem Dışişleri hem de Türk Devleti’nin bu karara imza atarken konuyla ilgili olumlu düşüncelerinin bir göstergesini teşkil etmektedir.
En önemlisi de Avrupa’da birçok ülkede Türk karşıtlığı yaşanırken, genç Türk neslinin (ülkemizde veya Avrupa’da yaşayan) bu olayı ayrıntılarıyla bilmesi çok önemli bir bilgidir, bir kültürdür.
Bu önemli adımın şu anda ‘alt düzeyde’ olan Türkiye-İsrail ilişkileriyle bir ilişkisi olduğunu düşünemiyorum.
Can Bonomo, genç bir sanatçı. İzmirli, yaşamını İstanbul’da sürdürüyor.
Çalışmasıyla, hırsıyla, müziğiyle ülkemizin sanat dünyasında kendisine bir yer edinmeye çalışan bir müzisyen. TRT farklı yönleriyle Can’ı Eurovision’da ülkemizi temsil etmesi için seçiyor. Bu seçim yapılırken Can Bonomo’nun Yahudi dinine mensup olduğu biliniyor muydu?
Eğer bilinmesine rağmen hakkı olduğu için seçildiyse ne mutlu bize ki bir kamu kurumu hiçbir ayırım yapmadan bu genci ülkemizi temsil etmek üzere seçmiştir. Yahudiliği Can için pozitif bir ayrımcılık teşkil etmişse -beni rahatsız eder- bu da Türkiye’mizdeki bazı gelişmelerin gözler önüne serilmesine rağmen Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi açısından pek bir fayda sağlanamamaktadır.
Ancak her iki olay da asırlardan beri bu ülkede yaşayan ve kendilerini
Türk toplumunun bir parçası olarak gören Türk Yahudilerinin kamu kuruluşları hükümet ve devlet tarafından DAHA EŞİT görebileceklerinin birer kanıtı olduğu görüşünde olduğumu belirtmek isterim.
* Cemaat sözcülüğü görevini üstlendiğim (2000-2004) dönemle, cemaat başkanlığı görevini sürdürdüğüm (2004-2010) yıllar boyunca cep telefonum sayısız ulusal ve uluslararası basın mensuplarında mevcut idi ve isteyenler her aradıklarında bana ulaşabilirlerdi.
** TRT Belgesel Kanalı, Digitürk 190. kanaldan yayın yapıyor. ‘Shoah’ filmi 26 Ocak gününden itibaren beş hafta boyunca, Perşembe akşamı 22:00-24:00 saatleri arasında yayınlanacak.