Almanya’da Holokost’tan beri ilk Yahudi belediye başkanı

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Almanya’daki ilk Yahudi belediye başkanı olan Peter Feldman aynı zamanda Frankfurt belediye başkanlığına on yedi yıldır ilk kez bir Sosyal Demokrat’ın seçilmesini sağlamış oldu

- Dünya
27 Mart 2012 Salı

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya’da ilk kez büyük kentlerden birinin belediye başkanlığına bir Yahudi seçildi.Sosyal Demokratik Parti’den(SPD) seçimi kazanan Peter Feldman oyların yüzde 57’sini alarak rakibi Hıristiyan Demokratik Birliği’nden Boris Rhein’i eledi.

Partisi nezdinde Yahudi kanadının kurucularından olan Feldman, kendini liberal bir Yahudi olarak görüyor. On yedi yıldır Frankfurt’ta hiçbir SPD adayı belediye başkanlığını kazanamamıştı; dolayısıyla Feldman bu devri de sonlandırmış oldu. 1 Temmuz’da görevine başlayacak olan 53 yaşındaki Feldman, karısı ve üç yaşındaki kızıyla Frankfurt’ta yaşıyor.

Feldman Yahudi-Alman gazetesi Jüdische Allgemeine’a verdiği röportajda Yahudi kimliğinin kampanyasında herhangi bir rol oynamadığını belirterek, “Bu gerçeğin gündeme gelmemesi şehrimizin ne kadar özgürlükçü ve açık fikirli olduğunun göstergesidir,”dedi. Feldman’ın kampanyası daha çok eğitim, yoksullukla savaş ve konut yardımı gibi sosyal konulara odaklıydı. Frankfurt nüfus olarak Almanya’nın beşinci büyük şehri olmakla beraber ülkenin finansal başkenti niteliğinde. Şehrin 700.000 yerleşiğinin 7.000’i Yahudi. Berlin ve Münih gibi Frankfurt’ta da etkin bir Yahudi cemaati bulunuyor. 1924’ten Hitler’in gücü eline aldığı 1933’e kadar şehrin belediye başkanlığını bir Yahudi olan Ludwig Landman yapmıştı.