Ulus Özel Musevi Okulları 7. sınıf öğrencileri Yaşlılara Saygı Haftası’nda öğretmenleri eşliğinde İhtiyarlara Yardım Derneği pansiyonerlerini ziyaret etti
Ziyarete Öğretmen Rav. Naftali Haleva, Türkçe Öğretmeni Umut Esen, Matematik Öğretmeni Aslı İşler Yazgan, Müzik Zümre Başkanı Emine Çolak ve 7. sınıf öğrencileri katıldı.
18-24 Mart tarihleri arası Yaşlılara Saygı Haftası sebebi ile yurda gelen öğrenciler ile öğretmenleri gönüllü hanımlar karşıladı. Derneğin girişinde toplanan öğrenci ve öğretmenler dernek hakkında bilgi almak için derneğin sinagogunda geçtiler. Rav. Naftali Haleva, gönüllülere öğrencilerin çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Öğretmenlerin toplum hizmeti sorumluluk bilinci ile gelişmiş bireyler yetiştirmede UÖML’nin önemine değindi. Bu bilincin yaygınlaştırmak amacıyla sosyal sorumluluk proje çalışmalarını ders programlarının içine aldıklarına da anlattı. Rav. Haleva: “Öğrencilerimiz, kurumunuzun ihtiyaçlarını bir miktar da olsa karşılayabilmek için maddi destek sağlamayı amaçladılar. Okul içinde piyango çekilişi düzenlediler. Biletlerin satışında tüm 7. sınıf öğrencileri gönüllü olarak çalıştılar. Her biri dayanışma, işbirliği ve sorumluluk örneği gösterdi. Bugün Yaşlılara Saygı Haftası olması sebebi ile İhtiyarlara Yardım Derneği için topladığımız bu bağışı bu anlamlı günde sizlere getirdiler” dedi. Rav. Haleva, öğrencilerin bu davranışlarından dolayı onları tebrik edip, sözü derneğin gönüllü hanımlarının çalışmaları överek sürdürdü: “Her biri burada gönüllü olarak çalışmakta. Gittiğiniz her kurumda Barın Yurt, Or-Ahayim Hastanesi’nde daha pek çok yerde onların şefkati, merhamet ve sevgisi ile karşılaşırsınız. Çoğu önemli mevkilerde bulunan, başarılı işler yapan gönüllü üyeler çoğu zaman işlerine ara verip onları buralarda görebilirsiniz’ dedi.
Küçük bir anısını da aktaran öğretmen “Anneannem, kendini bildi bileli her cuma şabat mumunu yakardı. Ölümünden birkaç saat önce şabat mumunu yakamayacak kadar halsizdi. Ona gönüllü hanımlardan biri odasında şabat mumunu yapamayacağını görünce onun adına mumları yaktı. O yatağında gözleri ile teşekkür edercesine baktı. O gece anneannem vefat etti. Ama çok huzurlu idi. Çünkü yaşadığı sürece şabat mumu hep yaktı. Gönüllüler yaptıkları ile huzur bulurken, anneannem de huzurla hayata veda etti’dedi.
Müzik Zümre Başkanı Emine Çolak şöyle konuştu: “Yaşlıların en büyük ihtiyacı sevgi ve saygıdır. Bugün buradaki yaşlılar sizlerin genç enerjinizden yararlanıp yaşama şevkleri artacak. Yaşlılar bu dönemde daha çok ilgi, sevgi beklerler. Aranmak, hatırlanmak, değerli olduklarını hissetmek isterler. Biz de bunu için buradayız.”
Türkçe Öğretmeni Umut Esen “Unutmayın ki bir gün herkes yaşlanacaktır” sözleriyle konuşmasına başladı ve Atatürk’ün “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Geçmişte çok güçlüyken, tüm gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, geleceğe güvenle bakmağa hakkı yoktur.” sözünü hatırlattı.
Daha sonra İYD gönüllü hanımlarından Ester Büyükabolafya öğrencilere yaşlığın ne anlama geldiğini aktardı; “Sizler 60’lı yaşlara yaşlı derken bizler 100’le ancak diyebiliriz. Çünkü burada barındırdığımız pansiyonerlerimizin çoğuna sizler yaşına bakıp yaşlı derken, bizler pansiyoner demeyi yeğliyoruz. Bizce yaşlı gençlerle köprü kuramayan, kendinizi yaşlı hisseden bilinçsiz, hafızası yerinde olmayan, beyni sağlıklı çalışmayanlar yaşlıdır. Buradaki pansiyonerlerimizin gönlü genç, emekliliklerin ikinci baharını yaşayan, haftada en az bir kere kültür faaliyetlerine katılan, gezilere giden kişiler. Sizin sandığınız gibi huysuz ve mutsuz ihtiyarlar değiller. Bu yüzden onlara yaş değil pansiyoner diyoruz.’ Ardından derneğin günlük faaliyetlerine değinen gönüllüler, öğretmen ve öğrenciler pansiyonerleri tek tek odalarında ziyaret ettiler ve hediyelerini sundular. Derneğin salonunda Müzik Öğretmenleri Emine Keskin ile öğrenciler ve pansiyonerle birlikte şarkılar söylediler. Öğrencilerin yaptıkları potpurilerle coşan pansiyonerler öğretmenler dans ettiler. Öğrencilerinin göstermiş oldukları duyarlılıktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten gönüllü üyeler, öğretmen ve öğrencilerle birlikte öğlen yemeği yediler. Söz konusu ziyarette öğrenciler topladıkları bağışı İhtiyarlara Yardım Derneği Başkanı Ceri Lebehar’a teslim ettiler. Başkan Lebehar “Bizler pansiyonerlerimizin hayatlarını kolaylaştırmak ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak için buradayız. Sizler çalışarak dayanışma, işbirliği ve sorumluluk örneği gösteren öğrencilerinizin yaptıkları bağışa ve bugün bizleri ziyaret ederek pansiyonerlerimize renk kattığınız için teşekkür ederiz”dedi.
Öğrenciler Büyükabolafya’ya “sizin dediğiniz gibi biz buradaki yaşlıları huysuz ve sağlıksız sanırdık. Onları tanıyınca yaşlı değil, sağlıklı, bilgili ve sempatik pansiyonerler olduğuna görüp inandık” açıklamasında bulundular.
Gönüllü üyeler ve pansiyonerler Sarıyer’e bir gezi yapıp haftayı kutlamaya devam ettiler.