Güzel bir fikriniz var, planınız hazır ama finansman sıkıntısı mı çekiyorsunuz? Kickstarter’a buyrun...
Yeni bir işe başlamak istiyorsunuz ve sermaye sıkıntınız var, kime danışırsınız? Banka? Aile büyükleri? Tanıdıklar? Belirli bir sermaye karşılığında karınıza ortak olmayı isteyebilecek melek yatırımcılar?
Peki, bunların yerine sosyal medyaya danışmaya ne dersiniz? Projenizi anlatan kısa bir film çekin, hikayenizi anlatın, beklemeye başlayın... Bu kadar basit...
Kickstarter, 2008 yılında, kimilerine göre İnternet’in doğuşundan bugüne kadarki ortaya çıkan en iyi fikir olarak lanse edildi.
Fikir oldukça basitti, iş planı ise gereken parayı toplamayı başaran yatırımcılardan yüzde 5 komisyon. Ne projelerine ortak olmak var, ne de fikri mülkiyet haklarını talep etmek vs. Böyle bir altyapının ödeme bacağında da güvenli bir partner çok faydalı olacaktı, burada da devreye Amazon girdi, yüzde 3-5 arası bir komisyonu da onlar alacaklardı.
2010 yılında 27 milyon dolarlık yatırıma aracı olan Kickstarter, bu rakamı 2011’de yaklaşık 100 milyon dolara çıkardı. Hali hazırda sitede yatırım arayan her 100 projenin ortalama yüzde 45’i talep ettikleri yatırımı alabiliyor. Yatırımlar genelde tasarım, teknolojik ürünler, çizgi film veya video oyunları gibi oldukça çeşitli olabiliyor. Mart ayının 27’sinde sonuçlanan bir proje de iPad uyumlu olacak interaktif bir Pesah Agadası uygulaması idi.
Gerek insanların sunum taktiklerini ve girişimci ruhlarını görüp feyz almak, gerekse piyasada kendine yer bulacak bir takım ürünlerin yaratılmasına katkıda bulunup, piyasa fiyatının bir miktar altına herkesten önce edinmek istiyorsanız kaçırmayın derim.
Şu aralar Kickstarter kendi rekorunu kurmakla meşgul, akıllı telefonlarla iletişim kurabilen Pebble adlı bir saat projesi, 100.000 USD’lik ihtiyacına karşılık dördüncü gününde yaklaşık 2,5 milyon dolarlık yatırım aldı ve henüz yatırım süresinin kapanmasına bir ay var. Site tarihinin en başarılı projesi olacağı düşünülen bu projeyi ve bunun gibi ilginç projeleri bünyesinde barındıran Kickstarter’ı ‘Sık Kullanılanlar’ listenize bir an önce ekleyin derim...