Bat-Mitsva kızının büyük mitsvası

İsrail Devlet Başkanı Peres, Bat-Mitsva hediyelerini Holokost kurtulanlarına bağışlayan kızı konutunda misafir etti

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

12 yaşındaki Noa Weinzweig, Bat-Mitsva birikimlerini Holokost’dan sağ kalanlara üç günlük bir tatil satın almak için kullanmaya karar verdi. İsrail Devlet Başkan Şimon Peres, Tel Avivli Noa Weinzwieg’i Kudüs’teki resmi konutuna çağırarak kendisine, “Örnek teşkil edecek bir şey yaptın,” dedi. Bu insancıl jestten yararlanacak 50 kadar Holokost kurtulanı da Noa gibi Peres’in salonunda misafirdi.

Noa’nın beş kardeşlik ailesinde, Bar-Mitsva veya Bat-Mitsva paralarını bağışlamak bir gelenek olduğundan ortanca çocuk olan Noa da, hediye açma heyecanından vazgeçmeye karar verdi ve herkesin bağış yapmasını rica etti.  Noa, sonunda 50.000 şekel topladı. Annesi Nirit Gilboa, Noa’ya içlerinden seçebileceği uygun bağışların listesini verdi.  Ama gerçek şuydu ki Noa zaten kararını vermişti; Holokost’tan kurtulanlar için bir şey yapmak istiyordu.

50.000 şekelin iyi bir hayat sağlamaya yetmeyeceğini ama güzel zaman geçirmek için yeterli olacağını düşünen Noa, onlar için üç günlük bir Kudüs tatili finanse etmeye karar verdi. 

Peres, tatilcilerin deneyimlerini anlatmalarını istediğinde, minnettarlıklarını ifade edecek kelimeleri bulamadıklarını söylediler. Bir kadın “Ben insanların bizi sadece Holokost Anma Gününde hatırladığını ve senenin geri kalanında unuttukları düşünürdüm, ama bu genç bayan bize büyük bir mutluluk veren bu deneyimi yaşattı, çünkü o bizlere önem veriyor,” dedi.

Noa’ya karşı hayranlığını gizleyemeyen Peres “Bazen bir millet kendi çocuklarından öğrenmelidir.  Bize fevkalade ve istisnai bir ders öğrettin,” dedi.