Soykırım ayaklanmalarını araştıran tarihçi Lustiger hayata veda etti

Altı toplama kampından sağ kurtulmayı başarmış ve Soykırım sırasında Yahudilerin sessizce, kurban gibi kıyıma gittikleri görüşünü çürütmüş olan tarihçi Arno Lustiger hayatını kaybetti

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

Nazi rejimine karşı gerçekleşen Yahudi ayaklanmalarını detaylı ve başarılı şekilde tasvir eden yazar ve tarihçi Arno Lustiger, Frankfurt’ta hayatını kaybetti.

Aralarında Auschwitz’in de bulunduğu altı Nazi toplama kampından kurtulan Lustiger, 88 yaşındaydı.

Birinci Dünya Savaşı sonrası Polonya sınırlarına dahil edilen Yukarı Silesia bölgesinde, Bedzin’de, 1924’te doğan Lustiger’in çığır açan kitabı ‘Ölümüne Savaş: 1933-1945 Arası Yahudi İsyanları’ 1994 yılında basılmıştı.

Lustiger, Alman tarihinde yaygın olan “Yahudilerin Almanların kendilerini kıyıma giden kurbanlar gibi kamplara götürmesine izin verdikleri” görüşünü çürütmeye çalışmaktan hiç vazgeçmedi..

Yazarın bir başka tezi ise Alman araştırmacıların geçmişin pişmanlık ve suçluluk duygularının kendilerini akladığını düşünerek, İslami ve solcu kaynaklı modern antisemitizmle ilgili konulardan uzak durduğu. Frankfurt’ta Yahudi cemaatinin yeniden oluşumuna büyük katkısı bulunan Arno Lustiger, aynı zamanda Yahudi isyanları ve Yahudi olmayanların İkinci Dünya Savaşı dönemindeki yardımları konusunda yaptığı araştırmalar ile eğitime önemli katkılarda bulunmuştu.

Almanya İsrail Konsolosluğu Twitter’da Lustiger’in ölümünden duyulan üzüntüyü bildirerek, “İsrail iyi bir dostunu kaybetti,” diye yazdı.