• Kalsiyum (soya, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalya, alabalık, kuşkonmaz, tatlı badem, kuru baklagil, kuru yemiş)
• Demir (kırmızı et, pekmez, yumurta, soya fasulyesi, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, roka, maydanoz ve tüm yeşil yapraklı sebzeler)
• Magnezyum (fındık, badem, kabak çekirdeği, yerfıstığı, susam, tam buğday ekmeği, yulaf kepeği, çavdar kepeği, muz, ıspanak, fasulye, kuru yemişler, bezelye, enginar, börülce)
• Potasyum (meyve, sebze, süt ürünleri, muz, portakal, kabak, avokado, incir, sarımsak, hurma, kuru üzüm)
• Vitamin A (balık yağı, süt, yumurta, tereyağı, peynir, havuç, ıspanak, biber, lahana, brokoli, portokal, mandalina, kayısı)
• Vitamin D (güneş, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı)
• Vitamin C (limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, lahana, domates, kuşburnu, karnıbahar, ıspanak, maydanoz, turp, patates)
• Vitamin E (badem, avokado, yumurta sarısı, fındık, zeytinyağı, fıstık ezmesi, soya yağı, ay çiçek yağı, tam tahıllı ürünler, yeşil yapraklı sebzeler)
• Çinko (karides, istridye, balık, et, ceviz, badem, yumurta, ay çiçeği çekirdeği, peynir, süt)
• Yağ asitleri (somon, uskumru, ringa, sardalya, alabalık, semizotu, ceviz, keten tohumu)
DİKKAT! DİKKAT!
Kalsiyum, D vitamini olmadan emilemez. Kalsiyum kas hareketlerinde magnezyum ile beraber çalışır. Günlük kalsiyum miktarı 1500 mg’ı geçmemelidir. Aşırı kalsiyum böbrek taşı riskini arttırır.
Çay, C vitamini ve aşırı kalsiyum, demirin emilimini azaltır.
Magnezyum eksikliği, depresyon, yorgunluk ve kramplara neden olur.
A Vitamini, göz sağlığını güçlendirir, vücutta antikorlar üreterek bağışıklığı güçlendirir.
D Vitaminini gıdalar yolu ile almak oldukça zordur. Bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği durumunda vücut kalsiyumu kullanamaz hale gelir ve raşitizm meydana gelir.
E vitamini, demir takviyesi ile aynı anda kullanılmamalı.