Dostluk Yurdu Derneği, cemaatimizde sanatsal çalışmalarıyla özellikle de sahnelediği oyunlarla öne çıkan gençlik derneklerimizden. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Çocuk Tiyatrosu Drama ve Oyun Atölyesi katılımcıları şimdilerde sahneye çıkma hazırlığı ve heyecanı içerisinde
Geçtiğimiz hafta sonu DYD Çocuk Tiyatrosu Drama ve Oyun Atölyesi çocukları kısa süre sonra Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesinde gösterime sunacakları oyunu çalışırken, tüm sene atölye faaliyetini yürüten ve oyunun yönetmeni Ferit Koen, derleyen Forti Barokas ve reji asistanı Meri Pardo ile sohbet ettik.
Ferit Koen: DYD çocuk tiyatrosu kişisel gelişme özellikli bir çalışma. Çocukların gelişmelerini arttıran, Türkçeyi düzgün konuşmayı öğreten aynı zamanda da tiyatroyu barındıran 7-10 yaş grubu çocuklarına yönelik eğitsel bir faaliyet. İki senelik bir çalışmanın ilk döneminde çocukların daha fazla doğaçlama yapmalarının üzerine gittik. Çalışmalarımızın ana amacı çocuk tiyatrocular yetiştirmek değil, kişisel gelişimlerini ve düzgün konuşmalarını sağlamak… Önümüzdeki sene bir sınıf daha açmayı düşünüyoruz.
Sahneye koyulacak oyun, sadece sene sonu gösterisi niteliğinde. Bütün sene doğaçlama çalışıyorlar, düzgün konuşmayı öğreniyorlar, nefes ve duruş, sahne üzerinde ışığı alış duruşu egzersizleri yapıyorlar. Ancak sene sonunda iki- üç ay çalışarak mutlaka bir oyun çıkartıyoruz. Bu da hem velilere çocuklarını sahne üzerinde görme, hem de çocuklara sahne üzerine olma keyfi veriyor. Ayrıca projenin ilerlemesini sağlıyor.
Daha önceleri Ulus Özel Musevi Okulları öğrencileri ile tiyatro çalışmaları yapan Ferit Koen ilk kez bu yaş grubu ile çalıştığını belirterek, sahneye koyulacak müzikal oyun için UÖML’nin müzik öğretmeni Emine Çolak ve Burcu Dirim’den destek aldıklarını açıkladı.
Forti Barokas: DYD’de çocuk tiyatrosu kurmak on yıllık bir hayalim idi. Geçen sene hayata geçirildi. Çocukları bu çalışma içinde görmek bana büyük bir mutluluk veriyor. İlk senemizde çocuklarımız henüz yedi yaşındaydılar, sene sonu gösterimiz de küçük idi. Ancak tüm bunlara rağmen büyük beğeni topladılar. Bu sene hedefimizi yükselttik. Bildiğiniz gibi Dostluk Tiyatrosunun adı Kula oyunu ile anılır. Biz de Kula’yı çocuklara adapte ettik. Tekstleri Türkçeleştirdik ancak şarkılar orijinaline sadık kalınarak Judeo Espanyol dilinde seslendirilecek. Hafta sonları sahne çalışmalarımızı sürdürüyoruz, çocukların aralarında çok güzel bir kaynaşma sağlandı. Bizler de ailelerle iyi ilişkiler içindeyiz. Bu süreçte çocuklarda büyük gelişmeler gözlemledik, konuşmayı, dinlemeyi, beklemeyi öğrendiler. Bu konuda velilerden de olumlu geri dönüşümler alıyoruz. Çok içine kapanık çocukların açıldıklarını, iletişimlerinin arttığını görüyoruz. Bu da bizler için sahnelenecek oyunun başarısından daha öne çıkıyor.
Meri Pardo: DYD drama ve oyun atölyemize gelen 17 çocuk var. Derneğimizin bir faaliyeti olmasına karşın hepsi derneğimizin üyesi olan çocuklar değil. Her hafta yaklaşık 3-3,5 saat süreyle çalışıyoruz. Tabii bu çalışmalarda çocukların konsantrasyonları doğrultusunda devam ediyoruz, bazen çok daha kısa sürede yerinde duramayacak hale gelebiliyorlarken, çok motive olduklarında saatlerce dikkatli bir şekilde çalışmaları sürdürüyorlar. Sahneye çıktıklarında ise, büyük bir özgüvenle, yaptıkları işin ciddiyetine göre hareket etmeyi öğrendiler.
DYD’nin genç Oyuncuları
Alisa Alev, Alvi Can, Belis Pardo, Eli Morhayim, Eran Penso, Eren Barokas, Eyal Piçon, Jenisya Yaeş, Kayla Velele, Lindi Polikas, Lorena Franko, Sarp Abenhabib, Selin Espriel, Semi Ennekavi, Sera D. Habif, Vera Filizer ve Yoel Telyaz
Önümüzdeki hafta sonu, çocuğunuz ve sizin için keyifli olabilecek bu etkinliği kaçırmamanızı salık veriyorum.