Mısır’da demokratik olarak yapılan seçimlere Askeri Konsey’in kararları gölge düşürdü. Cumhurbaşkanlığı seçiminde resmi sonuçlar açıklanmasa da Müslüman Kardeşler ilk sonuçlara dayanarak kazandıklarını ilan etti. Fakat seçimi her kim kazanırsa kazansın Askeri Konsey’in kararları ile yetkileri daha seçim bitmeden sınırlandırılmış oldu. Müslüman Kardeşler ise Konsey’i yine Tahrir Meydanında protesto etmek için hazırlanıyor
Mısır’da geçtiğimiz hafta sonu boyunca süren seçimlerde Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi, eski Devlet Başkanı Mübarek’in atadığı son başbakan Ahmet Şefik’e karşı yarıştı. Pazartesi günü gelen ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre Mursi yüzde 52 oy ile seçimi kazandığını ilan etti. Öte yandan rakibi Şefik ise henüz kendisinin güçlü olduğu bölgelerin oylarının gelmediğine dikkat çekerek yarışın halen bitmediğini bildirdi. Ayrıca Şefik Müslüman Kardeşlerin seçimlerde hile yaptığı, rüşvet verdiği, oy verenleri tehdit ederek oy sağlamaya çalıştığı yönünde resmi şikayetlerde bulundu.
Her kim seçimin galibi kim olursa olsun yetkileri daha seçim sürerken Mısır Askeri Konseyinin kararları ile bir anda kısıtlandı. Askeri Konsey öncelikle parlamentoyu feshetti ve parlamentoda Ahmet Şefik’in seçimlere katılmasını engelleyecek bir kararı durdurarak yarışa katılmasını garantiledi. Fesih kararı geçtiğimiz perşembe, Mısır Yüksek Mahkemesi tarafından parlamento seçimlerinin anayasaya aykırı bulunması üzerine alındı. Yüksek Mahkeme kararında parlamento seçimlerinde bağımsız adaylara ayrılan sandalyelere parti adaylarının geldiği belirtildi. Feshedilen parlamento için yeni seçimlere gidilecek.
Askeri Konsey feshedilen parlamentonun yasama ve bütçe belirleme yetkilerini de kendi üzerine aldı. Öte yandan Konsey bu durumun geçici olduğunu, henüz anayasası olmayan Mısır’da yeni bir anayasa yapıldıktan sonra bu yetkilerini devredeceğini iddia etti. Konsey’in bir diğer kararı ise sivil yönetimin askeri politikalara karışmamasını garanti eden bir düzen ortaya koymak. Konsey’in kararına göre askeri tüm kararlar Konsey’in yetkisine bırakıldı. Bu kararlara genelkurmay başkanının ve savunma bakanının seçimi de dahil edildi. Ayrıca sivil devlet başkanının savaş ilan etmek veya ülkede düzeni sağlamak amacı ile askeri müdahalelere başvurma yetkisi Askeri Konsey’in onayına bağlandı.
Askeri Konsey’in kararları özellikle Müslüman Kardeşleri destekleyen çevrelerde büyük tepki yarattı. Müslüman Kardeşler bir milyon kişilik bir protesto gösterisi için hazırlanırken feshedilen parlamento üyelerinin parlamentoya girmeye çalışacağı bildirildi.
Uluslararası kamuoyunda da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Mısır’da demokratik süreçten artık geri dönüş olmayacağını, Askeri Konsey’in en kısa zamanda yetkilerini seçilmiş sivil yönetime bırakmasını beklediklerini açıkladı.
İsrail-Mısır sınırında çatışma
Diğer yandan Mısır’da güç çatışması sürerken Mısır-İsrail sınırında da sıcak çatışma gerçekleşti. Mübarek’in görevden ayrılmasından sonra bir süredir kargaşanın hüküm sürdüğü Sina Yarımadasından İsrail tarafına geçen bazı militanlar saldırı düzenledi. Sınırda güçlendirme çalışması yapan işçilerin konvoyuna yapılan saldırıda iki işçi yaralanırken bir işçi hayatını kaybetti. İsrail Ordusunun karşılık vermesi üzerine militanlardan üçü öldürüldü.
Ayrıca yine Sina bölgesinden İsrail’e roket saldırısı yapıldı. Sina’daki Bedeviler tarafından yapılan saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Roket saldırısının seçimler sırasında puan toplamak amacı ile Müslüman Kardeşler grubunun talimatı ile yapıldığı iddia edildi. Geçtiğimiz sene de Sina Yarımadasından sızan militanlar Eilat civarında bir sivil otobüse saldırarak sekiz sivilin ölümüne yol açmıştı.
Mısır seçimleri hakkında El-Kaide de bildiri yayımlamaktan geri kalmadı. El-Kaide yeni rejime İsrail ile olan anlaşmaları feshetme çağrısı yaptı, Askeri Konseyi ise Amerikan kuklası olmakla suçladı.