Mısır’ın yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gittiği geçtiğimiz günlerde, ülkedeki antik sinagogun bir maketi Tel Aviv’deki Beit Hatfutsot Müzesi’ne yerleştirildi
İskenderiye’deki Eliyahu Hanavi Sinagogunun maketi, diaspora müzesinde dünyanın diğer bölgelerine ait 20 ünlü sinagogun maketleri arasındaki yerini aldı.
Mısır’ın ikinci büyük kenti İskenderiye’deki sinagog, Ortadoğu’nun en büyük sinagogu. 19. yüzyılın ortalarında bugünkü şekline uygun olarak inşa edilen sinagog daha önce- son olarak Napoleon’un emri ile- iki kez yıkılmıştı. Bu ikinci yıkımdan sonra Moses Montefiore’nin öncülüğünde, yerel Yahudi cemaatinin desteği ile İtalyan bir mimar tarafından onarılmıştı. İkinci yüzyılda Rabbi Judah bar Ilai, avlusu sütunlarla çevrili İskenderiye sinagoguna methiyelerde bulunmuş, alanının çok büyük olmasından dolayı duaları yöneten hazanın katılımcıların “amen” sözcüğünü söylemeleri gerektiğinde bir bayrak sallamak zorunda kaldığını anlatmıştır.
Bu antik sinagog İskenderiye Yahudileri için yüzyıllarca bir cemaat merkezi konumunu korudu. 1940’larda 40 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna sahip bu kentte siyasi olaylar nedeniyle göçler yaşandı ve 1990’da bu nüfus 50 kişiye indi.
Günümüzde halen İskenderiye’de varlığını sürdürmekte olan Eliyahu Hanavi Sinagogu, tarihi ve arkeolojik öneme sahip olduğu gerekçesiyle Mısır Antik Değerleri Koruma Konseyinin himayesi altında koruma altına alındı. Konsey, sinagogu yeniden onarım altına alma kararı aldı ancak Hüsnü Mübarek’in iktidarı kaybetmesi ile bu proje gerçeğe dönüşemedi.