Or-Ahayim Hastanesinde yeni uygulanmaya başlanan ‘mide balonu’ dünyada obeziteyle savaşmak isteyenler tarafından tercih edilen yöntemlerden biri. Konu hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Yıltan Deveci’den bilgi aldık
Şişmanlık pek çok hastalığın ortaya çıkışına sebep olan veya erkenleştiren bir problem olarak biliniyor; kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, eklem ve bel bölgesi hastalıkları, şeker hastalığı ve daha birçok rahatsızlık gibi. Pek çok diyet, egzersiz programı hatta ilaçlar denenip de zayıflamayı başaramayan kişilerde mide içine ameliyatsız olarak yerleştirilen balon yararlı bir yöntemdir.
İlk kez 1980’li yıllarda kullanımı düşünüldüğünde uygulama amacı, kalp hastalarının zayıflamasını sağlamak ve ameliyat sonrası dönemi rahat geçirmesi idi. Bugün silikondan üretilen ve hava ile şişirilen balon mide içinde yer kaplayarak devamlı bir tokluk hissi oluşturuyor.
• Herkese balon uygulanabilir mi?
- Her fazla kilosu olana değil obez tanımına uyan kişilerinin midesine yerleştirilir. Ağırlığının (kilogram), boyunun karesine (metre) bölümü 30 ve üzerinde olan kişiler bu tanıma uyar.
- Yukarıda anlatılan diğer yöntemlerden yarar görmediği bilinen hastalara yapılabilir.
- Kişinin bu uygulamaya engel bir sağlık problemi olmamalıdır.
- Kişi erişkin ve en az beş yıldır obez olmalıdır.
• Nasıl uygulanıyor?
Hasta önce uygulama hakkında bilgilendirilir. Bir enjeksiyonla uyutulur ve endoskopi yapılır. Mide içi değerlendirilip ağız yolu ile mide içine balon yerleştirilip gereği kadar şişirilir. Balon midede bırakılarak uygulama sonlandırılır. Kanama veya ağrı söz konusu değildir, hasta uygulamadan 30 – 60 dakika sonra yürüyerek ayrılır.
• Uygulamaya dair başka neler diyebilirsiniz?
- Balon uygulaması geçicidir, en fazla altı ay sonra çıkarılır. Bu şekilde zayıflayan kişinin balon alındıktan sonra diyet ve egzersizle kontrolü ve kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Balonun çıkarılması da konulması gibi uyutularak ve endoskopik yolladır.
- Yöntemle ayda 3-4 kilo verilebilir, beraberinde diyet programı da uygulanırsa altı ayda 25-40 kilo kadar verilebilir. Bu programın başarısı hastanın bilinçli ve istekli olması ile mümkündür.
- Bazı ameliyatları geçirmiş olanlara hiatus hernisi (mide fıtığı) olanlara, on sekiz yaşından küçüklere, kanamalı ülseri ve barsak iltihabı olanlarda uyuşturucu ve alkol bağımlılarında ve zeka özürlülerde yöntem uygulanmaz.
Bu uygulama hastanemiz endoskopi laboratuarında başarı ile uygulamakta ve dilerseniz diyetisyenimiz de rehberlik yapmaktadır.