İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin öğrencilerine tıp eğitimini kolaylaştırmak için başlattığı ‘Her Hastalık Bir Hikâyedir’ projesi bir kitap olarak okuyucularla buluştu.
Bir yarışma olarak düzenlenen ve katılımcılardan gelen hikâyelerin derlenmesiyle oluşan kitap Prof. Dr. Cengiz Yakıncı ve Prof. Dr. Hasan Kavruk’un imzasıyla Logos Yayıncılıktan çıktı.
Hastalıkları hikaye ile anlatma fikri tıp öğrencilerinin hastalık eğitimine 360 derece bakış açısı getirdiği gibi, empati kurabilmelerine de imkan sağlıyor. Ortaya çıkan kitap ise, okuyucuya ise bazen hayatta hiç duymadığı bir hastalığı tanımasını, bazen de kendi yaşadıklarına tercüman olmasını sağlıyor.
Kitapta birçok öykü, hastanın kendisi tarafından kaleme alırken, doktorlar tarafından kaleme alınan hikâyeler, olayın farklı bir boyutu olduğunu da ortaya koyuyor. Köylerde ve şehirlerde yaşanan öykülerde ise hastalıkların teşhis ve tedavi yöntemlerindeki farklılıklar net bir şekilde görünüyor.
Özellikle çocuk yaşlarda ciddi hastalıklar yaşamış ve atlatmış ya da uzun yıllar bu hastalıkla mücadele etmiş çocukların, gençlerin hikâyeleri ise gerçekten okumaya değer. Çocuk gözleriyle yaşadıklarını aktarmaları, anne-babalarının hastalığa verdikleri tepkileri yorumlamaları, zorluklarla baş etmedeki güçleri, sadece çocuklara değil, büyükler için bile örnek alınabilecek nitelikte…
Hikâyelerden bazıları özellikle dikkat çekici. Kanser olduğunu öğrendiği anı ve yaşadıklarını kaleme alan, kendisi de bir doktor olan Aydemir Yalman’ın yazdıkları herkese ve özellikle de sağlık sektörüne ders olacak nitelikte. Maalesef Dr. Yalman, mart ayında hayatını kaybetmiş ve bu kitabın yayınlandığını görememiş. Ancak doktorların ve sağlık uzmanlarının hastalara nasıl yaklaşması, hastanın tedavide karar alma sürecine dahil edilmesi, hasta yakınlarının davranışları konusunda her okuyan Dr. Yalman’ın yaşadıklarından ibret alacaktır. Yalman’ın öyküsünün sonunda belirttiği noktalar ise umarım tıp eğitiminin bir parçası olur: “Bir hekimin, önce bir hasta olarak bir doktora başvurmasının, sonra da hasta yakını olarak hastanede bulunmasının önemini bir kez daha anladım. Böylece yapılan davranış hatalarını gözlemleyebilme fırsatı olur.”
Hiç duyulmamış hormonal rahatsızlıklardan, kansere, psikolojik hastalıklardan obeziteye kadar birçok hastalığın konu alındığı bu kitap, bence sadece tıp eğitimi alanlar tarafından değil herkes tarafından okunmalı. Kendimiz böyle bir sıkıntı yaşamasak bile, yakınımızda, etrafımızda olanların yaşadığı rahatsızlıklara karşı ne kadar duyarlı olmamız gerektiği, onları anlamaya çalışmamız gerektiği konusunda herkese yol gösterecek önemli bir kaynak.
Kitabı yayınlayarak kamuoyuna kazandıran Logos Yayıncılık’ın Genel Koordinatörü Tania Sisa, kitapla ilgili görüşlerini şu şekilde aktarıyor:
“Hastalıklar, eğer onlardan bir şeyler öğrenmeyi başarabilirsek bize çok şey anlatıyor. Çoğu hikâyedeki ortak nokta; hastalıkla karşılaşan kişinin veya en yakınlarının tüm bu süreç boyunca kendileriyle yaptıkları içe dönük sorgulamalar. İsyan, kabullenememe, ‘niye ben?’ sorusu ve ardından gelen affetme, hayata bağlanış… Çoğu zaman eskisinden de kuvvetli olarak. Hepimiz genetik bir miras taşıyoruz vücudumuzda ve yaşamımızın belli dönemlerinde yüzleşmek durumunda kalıyoruz. Bazen çocukluktan başlıyor, bazen de ileri yaşlarda aniden ortaya çıkabiliyor. Yaşam şeklimiz, hayata bakış açımız, önceliklerimiz bir anda değişiyor. Kitap, hasta ile doktorun hastalığa aynı pencereden bakabilmesini ve birbirlerine yaklaşmalarını hedefliyor. Dr. Aydemir Yalman hepimize bu konuda önemli dersler verdi ve hatta şimdi onun anısını yaşatmak adına doktorlar arasında Anesteziyoloji, Yoğun Bakım ve Ağrı konulu ödüllü bir hikâye yarışması ‘Aydemir Yalman AYBA Hikâye Yarışması’ düzenleniyor. Hiçbir şeyin tesadüf olmadığına inanan biri olarak ‘Her Hastalık Bir Hikâyedir’ projesini kitaplaştırmaktan ve kitabı hazırlayanlarla birlikte çalışmış olmaktan gurur duyuyorum.
Yalnızca psikiyatri hastalıklarını konu alan hikâyelerden oluşacak kitap da hazırlık aşamasında. Umarım bu kitaplar sağlık çalışanlarına ve tüm bireylere hastalıklara farklı bir bakış açısı ile bakma imkânı verir.”