Tatlı kavun, bal kavun
Yaz sofraların vazgeçilmezlerinden kavun vücudu serinletir, idrar söktürücüdür, kabızlığı giderir, romatizma ve basur şikâyetlerini azaltır, böbrekleri temizler, yatıştırıcı etkisi ile rahatlık verir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlar. Akciğer veremi ve kansızlıkta da faydalıdır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır.
Yaz aylarında gıda zehirlenmelerine dikkat
Gıda zehirlenmelerinin şiddetine göre vücuttan kusma ve ishalle birlikte az veya çok miktarda su ve elektrolitlerin kaybı olur. Bu dönemde vücudun kaybettiklerini yerine konması esastır. Belirtiler iyice azalıp kaybolana kadar kademeli olarak su ve sıvı gıdalar, daha sonra püre benzeri yumuşak gıdalar alınmalı ve daha sonra normal gıdalara başlanmalıdır. Bir süre süt ve süt ürünlerinin kullanıldığı ve yağlı gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Şimdi reçel zamanı
Reçel kaynarken tahta kaşıkla karıştırılmalı. Köpükler ya sıcak suya batırılmış tel süzgeçle alınmalı ya da bir parça tereyağı ile oluşumuna engel olunmalı. Reçelin çabuk bozulmasını engellemek için şeker kıvamına dikkat edilmeli ne az ne de çok olmalı; sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara, ağzına kadar doldurulmalı ve üzeri hava geçirmeyen bir kağıt veya naylonla örtülmelidir. Reçelin olup olmadığını şerbetinin top olarak kalmasından anlayabilirsiniz. Reçelin parlak olması içine bir tatlı kaşığı sirke atmayı unutmayın.