Antakya Musevi Cemaati artık bir Konukevi’ne sahip

13 Mayıs Pazar: Antakya Musevi Cemaati Konukevi Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Hahambaşı İsak Haleva’nın katıldığı bir törenle hizmete açıldı

- Toplum
16 Mayıs 2012 Çarşamba

Antakya Musevi Cemaati Konukevi’nin açılışı geçtiğimiz hafta sonu Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Antakya Cemaat Başkanı Şaul Cenudi başta olmak üzere kentin mülki amirlerinin hazır bulundukları bir törenle gerçekleşti.

Açılış törenin de ayrıca Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Hıristiyan Cemaati Vakfı Temsilcileri, Antakya Ticaret Borsası Başkanı M. Ali Kuseyri, HESOB Başkanı A. Kadir Teksöz, Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, işadamları ile üç ayrı dine mensup vatandaşlar yer aldı.

Bakan Ergin törende yaptığı konuşmada, kentte bulunan Yahudilerin, Hıristiyanların ve Müslümanların bir arada barış içinde, kardeşçe, huzurlu yaşadığını söyledi.

ERGİN: BARIŞ ORTAMI HİÇ EKSİLMEMELİ VE BİTMEMELİ

Törende konuşma yapan Bakan Ergin, geçen aylarda Musevilerin ‘Hamursuz Bayramı’nı, bunun ardından Müslümanların ‘Kutlu Doğumu’nu, bunun ardından da Hıristiyanların ‘Paskalya Bayramı’nı kutladıklarını ifade ederek, “Tarihten gelen bu kardeşlik, dostluk ve barış ortamı hiç eksilmemeli ve bitmemeli” dedi.

Yalnızca Hatay’da değil, Türkiye genelinde de bu dostluk ve kardeşlik ortamının bitmemesini isteyen Bakan Ergin, dünyanın bu zemine ve düşünceye her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu’na teşekkür eden Bakan Ergin, diğer cemaat önderleri gibi Cenudioğlu’nun da Hatay’daki bu barış ve hoşgörü iklimine olağanüstü katkısının olduğunu belirtti.

Bugün itibarıyla dünyanın değişik coğrafyasında acı, gözyaşı ve akan kanın olduğunu belirten Bakan Ergin, “En temel insan hakkı yaşam hakkıdır. Akan kan insanlığın kanıdır. O açıdan bütün inanışlar, ideolojiler, akan insan kanını, gözyaşını dindirmek için gayret sarf etmeli. Bizlere düşen, insanların acılarını paylaşıp gözyaşı ve akan kanı dindirmektir. Bunun için gayret sarf edip dua etmeliyiz” dedi.

Barış ortamının ve kardeşliğin bu coğrafyadan hiç eksilmemesi dileğinde bulunan Bakan Ergin, kentteki tüm cemaat önderlerine, yerel yöneticilere, herkese aynı sıcaklıkta hizmet götürmeye çalışan Antakya Belediye Başkanına teşekkür etti.

RAV HALEVA: DÜNYADA BARIŞ VE SULH İSTİYORUZ

 Hahambaşı Rav İsak Haleva ise Antakya’da Sarımiye Cami, Katolik Kilisesi ve sinagogun yan yana aynı mahalle içinde bulunduğuna dikkati çekti.

Kentte ezan, çan ve hazanın aynı semadan yükseldiğini kaydeden  Hahambaşı Rav Haleva, “Tanrı’ya bir duam var. Dünyada barış, huzur olsun, analar ağlamasın. Artık sulh istiyoruz,” dedi.

CENUDİ: TARİHE SAHİP ÇIKIYORUZ

Yahudilerin Antakya’ya 2400 yıllık bir geçmişe sahip olduklarının, ancak son dönemde sayıca azaldıklarını  altını çizerek konuşmasına başlayan Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudi,  inanç kültürlerini ve kimliksel yapılanmaları, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Antakya Musevi Havrası Vakfı’na ait iki tarihi konutu restore ettirdiklerini anlatarak, burayı ‘Antakya Musevi Konukevi’ adı altında restore ettiklerini kaydetti. Başkan Cenudi projenin hayata geçirilmesine destek ve katkıyı sağlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, Hatay Valisi  Celalettin Lekesiz’e, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’a, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Hikmet Çinçin’e ve şehrin tüm  mülki amirlerine  ayrıca, Antakya Ortodoks Kilisesi Cemaat Vakfı geçmiş dönem Başkanı Arkeolog Jozef Naseh’e ve eşi Mimar  Jeni Naseh’e  teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından Bakan Sadullah Ergin, konuk evinin yapımına destek olan Hatay Valisi Lekesiz’e, Antakya Belediye Başkanı Savaş’a ve Hahambaşı İsak Haleva’ya birer plaket verdi. Haleva da Bakan Ergin’e ‘Türkiye Sinagogları’ kitabını hediye etti.

Antakya Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudi açılışı gerçekleştiren, tüm gereksinimlerinin tamamlandığı iki dairelik  konuk evinde şehri ziyaret edecek  toplum bireylerini ağırlamaktan büyük memnuniyet  duyacaklarını da dile getirdi.