NETANYAHU'DAN ABBAS'A: Yeni birlik hükümeti Ortadoğu barışı için fırsat

Netanyahu’nun FÖY Lideri Abbas’a gönderdiği mektupta ilk kez İsrail Başbakanının iki devletli çözüm çerçevesinde ‘Filistin Devleti’ kurulmasına sıcak baktığı resmi bir belgede yer alıyor

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas’a gönderdiği mektupta “Yeni kurulan milli birlik hükümeti tıkanan Ortadoğu barış sürecini başlatmak için bir fırsat,”diye yazdı. Barış görüşmeleri özel temsilcisi Yitzhak Molho,  Netanyahu’nun mektubunu cumartesi gecesi Ramallah’ta bulunan FÖY Genel Merkezine ulaştırdı ve Abbas ile bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Toplantı sonrasında tarafların ortak bildirisinde, İsrail ve FÖY’ün barış yolunda ilerlemek zorunda oldukları ve Abbas ile Netanyahu’nun karşılıklı mektuplarının bu yolda büyük katkı sağlamasını bekledikleri yer aldı.

Mektubu gören bir kaynağa göre, ilk kez resmi bir belgede, Netanyahu, Abbas’a iki devletli çözüm prensibine dayanan, silahsızlandırılmış bir ‘Filistin Devleti’nin kurulması için taahhüt veriyor. Netanyahu, 2009’da bir üniversitede yaptığı konuşmasında ve 2011’de Amerikan Kongresinde iki devletli çözüme verdiği desteği dile getirmişti fakat ilk kez yazılı bir belge ile konuyu gündeme getirmiş oldu.

Öte yandan Filistinli yetkililer mektupla ilgili pazar günkü itirazlarında hayal kırıklığına uğradıklarını, Netanyahu’nun donma noktasına gelen barış görüşmlerine yeni hiçbir katkı yapmadığını ve geçen ay kendisine gönderilen mektuptaki talepleri yerine getirmediğini söylediler. Abbas, Netanyahu’yu FÖY’ün otoritesini zayıflatmakla suçladığı mektubunda Yahudi yerleşim inşaatlarını durdurmasını, 1967 sınırlarının tanımasını ve hapishanelerdeki Filistinlilerin özgür bırakmasını istemişti. Netanyahu ise mektubunda yerleşim yerleri ve sınır konusunun ancak barış müzakerelerinde konuşulması gerektiğini ve barış masasına oturmak için ön koşul olarak kabul edilmeyeceğini belirtti.  Abbas bir sonraki adımı atmadan önce FÖY’ün Arap ülkeleri ve dünya çapındaki müttefikleri ile durumu istişare edeceklerini söyledi.

ABD ise, Abbas’a bu mektupları İsrail ile doğrudan konuşmaların başlaması yolunda bir araç olarak görmesi için baskı yapıyor ve Molho ile Filistinli Başmüzakereci Saeb Erekat’ın ocak ayında Ürdün Kralı Abdullah’ın hamiliğinde başladıkları görüşmelerin sürdürülmesini istiyor.

Maalesef diplomatlar kasım ayındaki ABD seçimleri öncesi herhangi bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyor. Fakat İsrail politikasında sürpriz bir şekilde gelişen yeni koalisyon ümit verici olarak görülüyor.