Obama’nın eşcinsel evliliğe yeşil ışık yakması İsrail gündeminde

İsrail meclisinde bazı üyeler eşcinsel evliliğe verdikleri desteği açıklarken, Maliye Bakanı İsrail’in eşcinsel evliliği yakın zamanda kabul etmesinin ihtimal dahilinde olmadığını belirtti

- Dünya
16 Mayıs 2012 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen çarşamba eşcinsel evliliklere verdiği destek İsrail milletvekilleri ve bazı Amerikan Yahudi grupları arasında tartışmayı alevlendirdi.

İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz’in perşembe günü eşcinsel ve transeksüel bir gruba yaptığı konuşmada, İsrail’in eşcinsel evliliği yakın zamanda kabul etmesinin mümkün olmadığını ama kendi görüşünün bir noktaya kadar değişebileceğini belirtti.

Pazartesi günü ise Stretejik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon

Ordu radyosunda yaptığı konuşmada bu tip kararların kişisel olduğunu, hükümetin insanlara seçme özgürlüğünü vermesi gerektiğini ve her kişisel seçiminin hahambaşılık tarafından onaylanması gerekmediğini söyledi.

Meretz partisi milletvekili Nitzan Horowitz tarafından sunulan eşcinsel evlilikleri tanıma kanun teklifi haftanın ilerleyen günlerinde Knesset’te oylanacak.

Ana Muhalefet lideri Şeli Yahimoviç akıma Facebook üzerinden destek verdi. Gelecek Partisi Lideri Yair Lapid ise aynı cinsten evliliklere gerekirse onay vereceğini belirtti. Ortodoks Yahudi liderleri konu ile ilgili hayal kırıklıklarını belirttiler.

İsrail’de Yahudiler için medeni nikah yapılmıyor. Yahudilerin evlilik ve boşanmaları üzerinde söz sahibi olan Hahambaşılık, eşcinsel evlilikleri tanımıyor. Bunun yanında İsrail İçişleri Bakanlığı , yurtdışında yapılmış olan eşcinsel evlilikleri kayıt altına almak zorunda.

Obama geçen hafta yaptığı sürpriz açıklamanın ardından yasal anlamda herhangi bir adım atmazken kararın eyaletlere bırakılacağını söylemişti.