Geçtiğimiz hafta, İsrail Yüksek Mahkemesi, Batı Şeria’daki Ulpana bölgesinde, içinde altışar ailenin yaşadığı toplam beş apartmanın 1 Temmuz tarihine kadar yıkılması emrini verdi. Mahkemeye göre, Batı Şeria’nın Beit El yerleşim bölgesinin civarındaki evler, Filistinlilere ait arazilerde izinsiz inşa edildi.
Cuma günü, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konu ile ilgili bakanlarla yaptığı toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Bazı milletvekilleri bu hafta evleri yasal kılacak kanun teklifini İsrail Meclisi’nin onayına sunmayı planlıyor. Yasa tasarısı Ulpana evleri sorununun çözüm arayışı için hazırlansa da aslında tüm yasal olmayan ileri karakolları bağlayacak. Netanyahu bu konuda görüşünü belirtmiyor ancak Başbakan’ın koalisyonundaki milletvekillerine vicdanlarına göre oy verme özgürlüğü tanıyacağı bekleniyor. Eğer milletvekillerinin hepsinin hazır bulunduğu meclis oylamasında yasa onaylanırsa ve yargının yaratacağı zorluklar aşılırsa, bu mevzuat en ufak yerleşim bölgelerini bile İsrail hukuku nezdinde yasallaştıracak. Ulpana örneğinde, ileri karakollar Filistinlilere ait arazilerde yer aldığından, mevzuat gereği toprak sahiplerinin zararı karşılanacak.
AB’DEN İSRAİL’E UYARI
Avrupa Birliğinden 27 dışişleri bakanı pazartesi günü İsrail’in Batı Şeria’daki politikasını ağır bir dille eleştirdi. Yapılan duyuruda İsrail politikalarının iki devletli çözüm arayışına bir tehdit oluşturduğu söylendi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, AB’nin iddialarına “AB Dışişleri Konseyinin Ortadoğu Barış Süreci konusundaki iddiaları ve eleştirileri tek taraflı ve önyargılıdır. Böylesi bir kamuya açık sunum barış sürecine katkı sağlamaz,”diyerek sert bir dille itiraz etti. Yetkililer İsrail’in Filistinli nüfusun refahına önem verdiklerini ve uluslararası tüm anlaşmalara uygun davranıldığını belirtti.