Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu bünyesinde yer alan Büyükada Kültür Merkezi, Yönetim kurulunun yeni ve genç üyelerinin fikirleri doğrultusunda 2008 yılında cemaatimize kazandırılmıştı. Vakıf Başkan Vekili Rafi Habib merkezde bugüne kadar yapılan ve bu yaz gerçekleşmesi tasarlanan etkinlikler hakkında kısa bir bilgi verdi
Büyükada Kültür Merkezi nasıl bir ihtiyacı karşılamak üzere kuruldu? Öncülüğünü kimler yaptı?
Bilindiği üzere sinagogumuz yaz aylarında ibadete açık. Yahidlerimizin birlik ve beraberlik içinde oldukları ve dua ettikleri sinagogumuzun yanında birçok sinagogda olduğu gibi bir kültür merkezi olmasını hayal ediyorduk. Bar-mitzva, Bat-mitzva, tefillin, vijola, brit-mila gibi mutlu günlerimizi neşe içinde kutlayabilmek için böyle bir mekâna ihtiyaç olduğunu düşündük ve fikrimizi yönetim kurulu üyeleriyle ile paylaştık. Engin tecrübelerinden her zaman yararlandığımız Vakıf Başkanı Lazar Yakar, gabayımız Kurtuluş Morhayim ve tüm diğer arkadaşlarımızla beraber bir proje oluşturduk. Projemizi yahidlerimize sunduk. Çok sıcak karşıladılar ve her biri bize maddi veya manevi katkıda bulunarak destek oldular. Böylece yola koyulduk ve 14 Ağustos 2008 yılında mekânın resmi açılışını gerçekleştirdik.
Cemaat ileri gelenleri bize çok yardımcı oldular. Özellikle, Albert Levi öncülük etti ve büyük destek verdi.
Kültür merkez bugüne kadar ne tip faaliyetlere ev sahipliği yaptı?
Önceki senelerde adada daha yoğun bir nüfus vardı ve kültür merkezimiz ibadet amaçlı kullanılırdı. 2008 yılından sonra restore edilip kültürel amaçlı işlev görmeye başlandı.
Burada cemaatimizde her yaşa yönelik, Bar-Mitzva, Bat-mitzva, vijola, Şabat seudaları. Şabat yemekleri, belgesel, sinema, tiyatro, folklor, konferans ve müzik ağırlıklı faaliyetler yapılıyor.
Üç yıldır Büyükada’daki Müslüman kardeşlerimiz ve dostlarımızla iftar sofralarında beraber olmaktayız. Bu bizlere sevinç ve mutluluk veriyor.
Faaliyetlere katılım ne durumda? Arzu edilen ilgi gösteriliyor mu?
Burada yapmış olduğumuz faaliyetlere geniş bir katılım oluyor. Arzu ettiğimiz ilgiyi görmekteyiz ve bu da bizim kültür merkezi fikrini hayata geçirmekle ne kadar doğru bir karar verdiğimizi bir kez daha kanıtlamış oluyor.
Adalara gelen cemaat üyelerinde her sene gözle görülür bir azalma var. Bu durum kültür merkezine nasıl yansıyor?
Son yıllarda cemaat üyelerimizin bir kısmı yazlık tercihlerini Büyükada dışındaki yerlere çevirdiler. Özellikle Çeşme, Bodrum, Alaçatı ve İstanbul içindeki gözde mekânlar Büyükada tercihlerini bu yörelere çevirmekte.
Büyükada son iki yılda turistik olarak fazla rağbet görmekte ve bu ada sakinlerinin rahatça dolaşmalarını aksatıyor. Bilhassa cumartesi ve pazar günleri, sokakta yürüyemeyecek kadar kalabalık bir nüfus akımına maruz kalıyor. Cemaat üyeleri ve adanın yerli halkı adanın bu kadar fazla tercih edilmesinden pek de memnun değiller. Bu nedenle de daha sakin bölgeleri tercih etmeleri gündeme geliyor.
Adaya gelen cemaat üyeleri her sene azalıyor. Bu bizim ibadethanemizde ve kültür merkezinde de fark ediliyor. Ancak buna rağmen biz etkinliklerimizden hiç taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz.
2012 yazı için hangi etkinlikler gündemde?
Bu sene kültür merkezimizde belgesel sinema, folklor, eğitim bazlı konferanslar, Şabat seudaları, Bar-Mitzvalar, Bat-Mitzvalar, tefillinler ve müzikal gösteriler gibi etkinlikler tasarladık. Geçtiğimiz günlerde bazılarını gerçekleştirdik. Her sene olduğu gibi bu sene de önümüzdeki haftalarda ftar yemeğimiz yapılacak.
Arzumuz bu güzel ve nezih mekanı cemaatimizin her bir bireyinin kullanması.