İzmir Sefarad Sergi Merkezi projesini hayata geçirmek için düzenlenen “Geçmişten Günümüze İzmir Sefarad Düğünleri” konulu fotoğraf sergisi ve kısa belgesel film Paris’te sanatseverlerin beğenisini kazandı
İzmir’de Sefarad kültürü ve tarihiyle ilgili bir sergi merkezi (İzmir Sefarad Sergi Merkezi) kurma projesini hayata geçirmek için Selim Bonfil başkanlığında çalışmalar yapan bir grup gönüllünün ilk çalışması, Paris’te düzenlenen I. Ladino Yaz Üniversitesi ve 32. Enternasyonal Yahudi Jeneoloji Kongresi’nde sunuldu. “Geçmişten Günümüze İzmir Sefarad Düğünleri” konulu fotoğraf sergisi ve kısa belgesel film büyük ilgi ile izlendi.
Paris’te yayınlanan Aki Estamos dergisi ve Alliance Israélite Universelle tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Ladino Yaz Üniversitesi, 8-13 Temmuz tarihleri arasında Edmond J. Safra Alliance Okulları merkezinde yer aldı. Konferanslar, filmler, fotoğraf gösterileri, konserler ve atölye çalışmalarının yer aldığı etkinlikte, etkinlik boyunca düğün öncesi ve sonrası ritüelleriyle geçmişten günümüze İzmir Sefarad düğünlerini konu alan bir fotoğraf gösterisi yapıldı. Ayrıca etkinliğin son günü Ladino’nun geleceğinin tartışıldığı, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konuşmacıların katıldığı toplantıya Selim Bonfil de konuşmacı olarak davetliydi.
Toplantıda, ‘Dilini yitiren bir toplum, kültürünü de yitirir’ düşüncesinden yola çıkarak, Ladino dilinin kaybolma nedenleri üzerinde duran Bonfil, daha sonra konu ile ilgili İzmir ve İstanbul’da yapılan çalışmaları kısaca aktardı. Günümüzde eskisi gibi bu dili canlandırmanın mümkün olamayacağını belirtti. Bonfil, İzmir Sefarad kültürünün sözel ve görsel hafızasını oluşturmanın öneminin altını çizdi.
Her yıl ABD’de, dört yılda bir ise ABD dışında düzenlenen ‘International Jewish Geneology Congress’in 32.si 15-18 Temmuz tarihleri arasında Paris’te Rive Gauche Marriott Otel’de yer aldı. Çeşitli ülkelere dağılmış olan Yahudilerin soyağaçlarıyla ilgili bilgilere ulaşmak için başvurdukları etkinlikte, Yahudi tarihi ve kültürüne ilişkin konferanslar ve filmler yer aldı. 1920’lerden günümüze İzmir’den düğün fotoğraflarının, İzmir’e özgün ritüellerin açıklamalarıyla birlikte sunulduğu sergi, etkinlik boyunca çeşitli ülkelerden gelen ziyaretçiler tarafından izlendi. 15 Temmuz günü ise aynı konudaki 33 dakikalık belgesel filmin gösterimi yapıldı. Film, İzmir’de çeşitli yaş gruplarıyla, çoğunluğu Ladino dilinde yapılan röportajlardan, eski ve yeni video görüntülerinden derlendi.
Her iki etkinliğe de İzmir Sefarad Sergi Merkezi projesini temsilen katılan Sarit ve Selim Bonfil düşüncelerini şöyle dile getirdiler: “Kurmayı planladığımız sergi merkezimizde kullanmak üzere uzun süredir İzmirli ailelerden eski tarihli fotoğraflar topluyorduk. Elimizde çok sayıda düğün fotoğrafı biriktiğini görünce evrensel bir tema olan düğünün İzmir Yahudilerine özgü yönlerini ortaya çıkaracak bir sergi hazırlamaya karar verdik. Ayrıca yeni neslin artık konuşmadığı Ladino dilinde yaptığımız röportajlardan kısa bir belgesel film derleyerek konuyu daha otantik bir biçimde işlemek istedik. Paris’teki İzmir kökenli dostlarımızın önerisiyle bu iki etkinliğe katılmaya karar verdik. Amacımız dünyanın çeşitli ülkelerine dağılmış İzmir Sefarad kökenlilere ve kültürümüzle ilgilenebilecek herkese yaptığımız bu ilk çalışmayı duyurmak ve projemizi tanıtmaktı. Grubumuzdaki gönüllü arkadaşlarımızın desteği ve kendi olanaklarımızla çalışmaları yaklaşık altı ayda tamamladık. İSSM grubundaki tüm arkadaşlara teşekkür ederiz. Elbette böyle bir çalışma ancak bir grubun eseri olabilir. Paris’te çok olumlu tepkiler aldık. Şimdi amacımız sergi ile filmi İzmir ve İstanbul’da ve belki başka ülkelerde sunmak.”