Dini amaçla yapılan sünnetlerin yasaklanmasının önüne geçmeyi amaçlayan kararın Alman Parlamentosunda ilk engelini aşması, Köln Mahkemesinin yasaklama kararını geçersiz kılabilir
Alman Parlamentosu, küçük yaştaki çocukların dini olarak sünnet edilmesine karşı çıkan ve ülkedeki Müslüman ve Yahudilerce kınanan Köln mahkemesinin koyduğu yasağın ardından sünneti yeniden yasal hale getirecek bir karar aldı.
Büyük siyasi partiler Köln Mahkemesini koyduğu yasak yüzünden sertçe eleştirirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel doktorların ya da ailelerin bu prosedürü uygularken ceza almalarını önlemek için yeni bir yasa çıkaracaklarına söz verdi.
Bir Müslüman çocuğun sünnet sonrası geçirdiği kanama sonrası açılan davaya bakan Köln Mahkemesinin aldığı karara göre, sünnet vücutsal ağrılara yol açtığından küçük çocuklarda uygulanmamalı, sadece yetişkinlerde kendi rızaları olursa uygulanmalı. Milletvekillerinin konu hakkında bu kadar çabuk karar vermeleri Nazi geçmişi olan bir ülkenin hoşgörüsüzlük suçlamalarıyla karşı karşıya gelmekten kaçındığını gösteriyor.
Hem iktidar hem de muhalefet partilerince imzalanan kararname, sonbahara kadar tıbbi uzmanlar tarafından gereksiz acı çektirmeden gerçekleştirilen sünnetlere izin veren bir yasa çıkarılmasını ön görüyor. Bu yeni yasa Köln Mahkemesi kararını geçersiz kılacak. Kararname ayrıca Yahudi ve Müslümanlarda sünnetin dinin merkezinde bir öneme sahip olduğu ve Almanya’da bu toplumların yaşamaya devam edebilmeleri için yasanın çıkmasının zorunlu olduğu belirtiliyor.
Mecliste küçük bir muhalefet solcu parti karara karşı çıkarak sünnetin küçük yaşta sembolik olarak yapılmasını ve asıl operasyonun ilerideki yaşlarda yapılmasını önerdi. Geçen hafta yapılan anket sonuçlarına göre Almanların nerdeyse yarısı çocukların sünnet edilmelerine karşı. YouGov anketine göre katılımcıların yüzde 45’i Müslüman ve Yahudi sünnet geleneğini sona erdirmek istiyor. Katılımcıların yüzde 42’si yasağa karşı çıkıyor ve yüzde 13’ünün konu hakkında bir fikri yok.