ABD’de yapılan bir tıbbi araştırmanın sonuçlarına göre, devamlı olarak hayatında dua etmeye zaman ayıran kadınlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riski dua etmeyenlere göre yüzde elli daha az.
Dua etmenin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini ve yaşlılıkla beliren hafıza problemlerini azatlığını ispat eden araştırma, bir grup İsrailli ve ABD’li bilim adamı tarafından Amerikan Ulusal Sağlık Birliğinin finansal katkıları sayesinde yapıldı.
Araştırmada Alzheimer hastalığına neden olan faktörler ampirik olarak ortaya çıkarmak için yüzlerce kişinin hayatı ve geçmişi hayat tarzı ile ilgili istatistik bilgi toplandı.
Araştırma için toplanan verileri değerlendiren bilim insanları 20’ li ve 30’ lu yaşlarında boş vakitlerinde dua eden kadınların Alzheimer hastalığına veya beyin fonksiyonlarına bağlı hafız kayıplarına yol açan hastalıklara yakalanma riskinin yüz de 50 daha az olduğu sonucuna vardılar.
Araştırmanın erkekler üzerinde herhangi bir sonuca varamamasının sebebi ise, yapılan araştırmaya konu olan dindar çevrelerdeki erkeklerin yüz de 90’nın çok sık dua etmesi dolayısı ile güvenilir bir kontrol grubunun saptanamamış olması.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan araştırmacı tıp uzmanı Prof. Rivka İnselberg, dua sırasında, kutsal metinlerin içeriğinden ziyade, insanın düşünce gücünün aktif halde olmasının Alzheimer ve benzeri hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturduğunu belirtti.