Dostluk Yurdu Derneği’nde yeni bir heyecan, yeni bir nefes

Yoksa siz hala yeni DYD ile tanışmadınız mı? Son haftalarda Dostluk Yurdu Derneği’ndeki yeni oluşumların dalgası adım adım herkese yayılıyor. Her sene birbirinden çarpıcı konularla kulağımızın pasını silen DYD Tiyatro Ekibi’nin ardından şimdilerde dernek, gençlerin heyecan dolu hararetli toplantılarına ev sahipliği yapıyor

Mois GABAY Toplum
4 Nisan 2012 Çarşamba

Kendilerine “Yeni nesil genç Dostlukçular” adını veren ekip genç ruhlu başkanları İzi Doenyas ile sık sık buluşarak yeni bir oluşumda hızla ilerliyorlar. Geçtiğimiz pazartesi akşamı gençlerin projelerini yerinde görmek amacıyla Dostluk Yurdu Derneği’ndeydim. Bu heyecanlı gelişmeleri onlardan dinlemeden evvel akşamın o saati ve haftanın birkaç günü harçlıklarından yol masraflarını karşılayarak yeni lokale üşenmeden giden bu gençleri gönülden alkışlamak gerekir. Umarım cemaat yönetimi dernek birleşmeleri konularında yeni lokallerin uzaklıklarını iyi hesaplayıp yakın zamanda merkezi yerlerden bir taşıma servisi uygulamasına geçer de gençler de bu zahmetten kurtulmuş olurlar.

Neden böyle bir yenilenme projesi düşündünüz?

DYD gençleri: Projenin detaylarını anlatmadan evvel öncelikle bu fikrin nasıl ortaya çıktığından bahsetmek istiyoruz. Aklımızdaki fikirleri hayata geçirmeden evvel anne-babalarla birebir iletişim kurarak gençlerin derneklere ilgilerinin neden azaldığını anlamaya çalıştık. Aldığımız cevaplar arasında özellikle annelerin derneklere gönderdiği çocuklarının kalabalık bir faaliyette ne kadar memnun kalıp, ne denli tatmin olacağından emin olmadıklarını fark ettik. Gelişen dünyada anneler artık çocuklarının sadece suluboya tipi çalışmalarla değil, daha küçük yaşlardan onların bireysel ilgilerini ortaya çıkaracak eğitimlerin içinde yer almalarını arzulamaktalar. Ekim ayından itibaren başkanımız Ediz’in de desteğiyle Cem, Liora, Jefry ve ardından katılan arkadaşlarla projenin hazırlıklarına başladık. İlk iş olarak da “Artık çocuklar derneklere gelmiyorlarsa, biz onları merkezi yerlerden alıp derneğe getireceğiz.” diyerek düğmeye bastık. Proje çerçevesinde çocuklarımızı merkezi yerlerden alıp kendimiz derneğe getirmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz haftasonu yaptığımız tanıtım faaliyetine 60’ı aşkın gencin katılımı doğru yolda olduğumuzu da bir daha bize gösterdi. 

Projeyi tam olarak anlatabilir misiniz?

DYD gençleri: Bu proje ile 98-2003 arası doğumlu gençlerimize içinde eğlenceden, okul derslerinde ağabeylik ablalık yapmaya, moda tasarımından, tarihsel yerlere gezilere kadar dopdolu bir DYD programı sunuyoruz. Projenin en önemli noktalarından biri ise projenin genç desteğiyle ilerleyecek olması. Sabah saatlerinde derneğe gelecek gençlerimiz önce o hafta yarım kalan ders ödevlerini dernekteki büyüklerinden sorabilecekler. Bunun ardından ise kendi ilgi alanlarına göre takı tasarımından, fotoğrafçılığa, parti organizasyonundan, tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile onların karşılarına çıkacağız. Tüm bu etkinlikler içerisinde tabii ki asıl amacımız da olan kültürel değerlerimizi bu keyifli ortamda yabancı dil dersi, dinimizi tartışarak öğrenme gibi ara aktivitelerle de onlara aşılayacağız. Programın bir başka kilit noktası ise az kontenjanlı ve çok seçenekli gruplarımız ile çocuklarımıza birebir destek sağlayabilecek olmamızdır. Gün bitiminde hem anne- balar hem de çocuklar “İyi ki bu hafta sonu DYD’ye gelmişiz.” diyecekler.

Projede tam olarak kimler yer alıyor? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

DYD Gençleri: Aslında 30’u aşkın genç ve geniş bir kadroyuz. Hepimizin ortak yönü değişime olan inancımız ve kendimizin de öğrenci olmamız. Ama şimdilik sizlere buraya sığacağı kadarı ile çekirdek kadromuzu tanıtalım.

Başkanımız Ediz Bihar Nesim Gönceer ile birlikte yabancı dil dersleri, Liora Doenyas ile Medi Kalaora tahta boyama ve takı tasarımı, Salvo Kohen fotoğrafçılık, İzzet Zakuto bilgisayar programcılığı ve parti organizasyonları, Jasmin Hazan Fransızca dersleri, Alber Kasuto ödevlere yardım ve dış geziler, Melih Bahar tiyatro ve skeçler DYD’li ablaları eşliğinde, Sendi Desabah İngilizce yardım, Şirli Sisa İspanyolca yardım, Berti Kutiyel aşçılığın püf noktaları,

Reysi Menase ile Belin Esnekazi okul derslerine yardım, Jasmin Kohen, Cem Alvarak, Vidal Hara ve Melis Kutlar dış geziler,

Wendi Filozof iletişim sorumlusu.

Biraz da yaşadığınız zorluklardan bahsedelim?

Genellikle projeyi detaylı olarak büyüklerle paylaştığımızda anne-babaların gösterdiği destek tüm zorlukları bize unutturdu. Ancak özellikle data-base konusunda yaşadığımız sıkıntıyı da paylaşmadan geçmeyelim. Ne yazık ki daha birçok gencimize bu yüzden irtibat numaraları yanlış olduğundan ulaşamadık. Bu konuda tüm kurumlarımızdan destek bekliyoruz. Çoğu anne babaya atölye çalışmalarında çocukları için ‘I phone nasıl tamir edilir?’, ‘Sefarad mutfağına giriş’ gibi yaratıcı atölye çalışmalarımızı anlattığımızda aldığımız destek, tüm sıkıntıları da unutturuyor. Umarız artan istekler ve projelerimizde olabilecek yer sıkıntılarını da Yıldırımlı kardeşlerimizin anlayışı ile çözebileceğiz. Her şey geleceğe güvenle bakabilecek yepyeni bir DYD için, tek ses ortak amaç için karşınızdayız.

Son olarak atölye çalışmalarının konularınızı bir daha hatırlatabilir misiniz? Size ulaşmak için ne yapmamız gerekecek?

Başta da bahsettiğimiz gibi hedef kitlemiz 98–2003 doğumlu çocuklarımız olacak. Şu an için müfredatımızda okul derslerinde ağabeylik yapmadan, farklı dil seçeneklerinde yardımdan, fotoğrafçılık, takı tasarımı, elektronik kursu, gitar dersleri, parti organizasyonları düzenleme, Sefarad mutfağı ile tanışma, sene sonu defileli moda kursu, tiyatro ve dinimizi tartışarak öğrenmeye kadar geniş bir yelpaze ile çıkıyoruz. En başta dediğimiz gibi bundan sonra söz gençlerde olacak. Programda olabilecek her türlü ekleme ve değişikliğe de onlar karar verecekler. Bize ulaşmak içinde veliler derneği arayıp oradan detaylı bilgiler için direkt cep numaramızı alabilirler.  

***

Görüşme bittiğinde gençlerin yüzlerinden heyecanları okunmaktaydı. Topluca alınan anı fotoğrafından sonra ise çıkışta Forti Barokas ile karşılaştım. Forti Abla’da çocukların tiyatro çalışmasından yeni çıkmıştı. Gençlerin heyecanı DYD’de büyüklere de bulaşmış uzun zamandır. Cemaatimizde tiyatro alanında ilklerin derneği olan DYD kurduğu ‘drama-doğaçlama-koro’ Çocuk Tiyatrosu ile ikinci yılında emin adımlarla ilerliyor. Şu anda geçen senenin ekibi ile toplam 22 kişi olan grup bu sene mini “Kula müzikali” ile karşımıza çıkacaklar. Forti Abla geçtiğimiz haftalarda kızını lokale bırakan bir annenin duyduğu Sefarad ezgileri sonrası çalışmaya geldiğini belirterek bu tip bir faaliyetten haberleri olmadığı için de kendilerine içerlediklerini belirtti. Eğitimler Forti Barokas koordinatörlüğünde drama derslerinde Ferit Koen, müzik koçları Emine Çolak ve Burcu Dirim eşliğinde devam ediyor. Buradan da tüm velilere tekrardan duyurmuş olalım. Kayıt yaptırmak için halen geç kalmadınız.

 Dostluğun şu sıralar uyguladığı gençlik aşısına siz de kulak verin. Mekânın azalan imkânlarına rağmen dernek gençleri tüm enerjileri ile sizi çağırıyorlar ve artık sizin istekleriniz onların için birincil önem taşıyor. Mayıs ayında “Galata’da tarihi değerlerimizin yok oluşuna dur diyelim” günü içinse yönetim kurulu çoktan çalışmaya başladı. Yakın zamanda hepinizi Dostluk çatısı altında görmeyi temenni ediyoruz. Bir dahaki görüşmemize kadar sevgi ve “dostluk”la kalın.