Türkiye İran’dan petrol alımını azaltıyor

Türkiye Batı ülkelerinin İran’a olan yaptırımlarına petrol alımını yüzde 20 kısarak destek veriyor

- Dünya
4 Nisan 2012 Çarşamba

Türkiye kısmen de olsa ABD ve Avrupa Birliği’nin İran’a uyguladığı yaptırımlara destek olacak ve İran’dan aldığı petrolü yüzde 20 azaltacak. Enerji Bakanı Taner Yıldız doğacak petrol ihtiyacını Libya ve diğer ülkelerden karşılayacaklarını söyledi.

Türkiye’nin yaptırımlara destek olmayı istememesi üzerine ABD baskısını arttırarak, Türk petrol şirketlerinin hükümetin bu tavrı sürdükçe darbe alacağı uyarısını getirmişti. Amerika, İran ile petrol ticaretini azaltmayan ülkelere Amerika’nın yaptırımlarına maruz bırakılacağını söylemişti. Erdoğan’ın bu politika çerçevesinde Türkiye’nin ayrı konumlandırılması için oldukça çabalamasına karşılık Obama, iki ülke arasındaki dostluğa rağmen bu konuda taviz vermedi.

Erdoğan, geçen hafta Güney Kore’de gerçekleştirilen nükleer zirvede Obama ile uzun bir görüşmenin ardından İran’dan petrol alımını azaltmaya karar verdi ve bu kararı geçtiğimiz perşembe Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile görüşmesinde iletti.

İran ile petrol ticaretini azaltıp, gaz alımını Irak’a kaydırmasına rağmen Türkiye ile İran arasındaki sivil ticaretin senelik 16 milyar doların altına düşmemesi bekleniyor. Tahran dönüşü düzenlediği basın toplantısında Erdoğan, NATO’nun Türkiye’ye yerleştirdiği füze kalkanını kendi şartları yerine getirilmediği takdirde kaldırmayı istediklerini söyledi ve İlk şartlarının bu kalkanın İran’a karşı kullanılmamasına ek olarak elde edilen istihbaratın özellikle İsrail olmak üzere diğer ülkelerle paylaşılmaması olduğunu anlattı. Erdoğan, İsrail’in 250-300 nükleer savaş başlığı bulundurduğunu ama bunun hiç tartışma konusu olmadığını söyledi ve İran’ın nükleer çalışmalarını silah geliştirmek amacıyla kullanmayacağına dair aldığı bilgiyi paylaştı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ve İran arasında herhangi bir düşmanlığa yol açacak bölgesel bir dengesizliğe izin verilmeyeceğini belirtti. Türkiye, İran’a daha fazla yaptırım uygulanmasına karşı duruyor ve İran’ın askeri olmayan alanlarda nükleer teknolojiyi geliştirme hakkını savunuyor. 13 Nisan’da İran ile Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcilerini, nükleer enerji konusunu tartışmak üzere ağırlamaya hazırlanıyor.