500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi etkinlikleri

- Toplum
11 Nisan 2012 Çarşamba

Türk Yahudilerinin İmparatorluk ve Cumhuriyet dönemlerinde 700 yıllık Beraber Yaşam evrelerinin bilgisel, belgesel ve görsel olarak sergilendiği, gezenlerin geniş ilgisine ve takdirine mazhar olan Zülfaris Sinagogunun tarihi binasında yer alan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 2012 senesinin ilk aylarında da birçok önemli kişiyi ağırladı.

Kanada Manitoba Eyaleti Başbakanı Greg Selinger ile Kanada’nın İstanbul Konsolos ve Ticaret Müsteşarı Shawn Steil, ITF (International Task Force for Holocaust Education, Remembrance and Research) 2011 dönem başkanı Büyükelçi Karel de Beer başkanlığındaki heyet ile anılan kurum nezdinde Büyükelçi Ertan Tezgör başkanlığındaki Türkiye Delegasyonu mensupları, Bakırköy Kaymakamı Yakup Vatan ve yardımcısı, Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu ile Antakya  Müftüsü, Antakya Ermeni Kilisesi ile Rum Kilisesi Başkanları, Hayfa ve Zekeriyaköy Rotarakt Kulüpleri üyeleri müzeyi ziyaret ettiler.

Bu dönemde Marmara Üniversitesi İlahiyat Bölümü, Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sabancı Üniversitesi Sanat Fakültesi, Üsküdar İmam Hatip Lisesi, Erkan Avcı Endüstri Meslek Lisesi, Bahçeşehir Belediyesi Gelişim Akademisi ve Kazlı Çeşme Abay İlköğretim okulunun yanı sıra King School For The Ministry National University of Singapore ve Rochester College gibi değişik öğrenci gruplarının ziyareti, Vakfın ve Müzenin bilinen mesajının yurtiçi ve yurtdışında genç nesillere ulaştırılması açısından büyük önem taşımakta.  

Müzenin kuruluşunun onuncu yılı münasebetiyle Ocak ayında başlatılan ve Müze Eğitimcisi Betül Altıntaş  Selçuk tarafından 10-13 yaş grubu öğrenciler için düzenlenen atölye etkinliklerine ise Ulus Özel Musevi Lisesi 7. ve 8. sınıfları, Erasmus grubu, Maltepe Münevver Hanım İlköğretim Okulu ve Avrupa Koleji katıldılar.

Sky Türk 360 TV kanalında Fest Travel başkanı Faruk Pekin tarafından düzenlenmekte olan Şehrin Sırları programında, müzenin geniş tanıtımı yapıldı.

TRT-Türk’te yayınlanmakta olan Bidünya Tasarım programı kapsamında genç tasarımcılardan Simay Bülbül ile yapılan çekim de Müze de gerçekleştirildi.

Çek Cumhuriyeti’nin Hradec Kralove kentinde Mart başında düzenlenen Ladino konseri çerçevesinde Büyükelçilik vasıtasıyla gerçekleştirilen ‘Glimpses of Jewish Life in the Ottoman and Turkish Society’ fotoğraf sergisi büyük beğeni topladı.