Devlet büyüklerinden Pesah Bayramı kutlamaları

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başmüzakereci Egemen Bağış ve İBB Başkanı Kadir Topbaş Türk Musevi Cemaati'nin Pesah Bayramı'nı mesajlarla kutladılar

- Toplum
11 Nisan 2012 Çarşamba

Bu sene 7-14 Nisan arası kutladığımız Pesah Bayramı münasebetiyle Başbakan Tayyip Erdoğan Başbakanlık İnternet sitesinde yayınladığı mesajda, “İsrailoğullarının, Mısır'da, Hz. Musa önderliğinde kölelikten kurtuluşlarını simgeleyen ve tüm Musevi âlemi için derin manalar içeren Hamursuz Bayramı'nı tebrik ediyorum. Türkiye, farklı medeniyetlerin, farklı inanç, din ve kültürlerin asırlar boyunca barış içinde yan yana ve beraberce yaşadığı bir iklime sahiptir. Üç semavi dinin tapınaklarının; camilerin, kiliselerin, havraların aynı semtte, aynı mahallede birbirine komşuluk ettiği; ezan, hazan ve çan seslerinin aynı anda gökyüzüne yükseldiği bu topraklar, bütün insanlığın özlem duyduğu hoşgörü medeniyetinin de en canlı, en güzel örneğidir” ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan mesajında ayrıca "Bu coğrafyada her toplum  kendi dinini  kendi inancını, kendi gelenek ve göreneklerini yaşamakta, kendi bayramlarını kutlamakta özgürdür. Keza, yaklaşık 600 yıldan bu yana bir arada yaşadığımız Musevi vatandaşlarımız da, kendi dinlerini, adetlerini, gelenek ve göreneklerini, özgürce yaşadıklarını" vurguladı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yolladıkları yazılı mesajlarda Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva nezdinde tüm Musevi Cemaati'nin bayramını kutladılar. Bağış mesajında “Sevgi ve hoşgörü üzerine kurulmuş bir medeniyet tasavvuruna sahip bir millet olarak Musevi vatandaşlarımızın bayram coşkusunu ve sevincini paylaşıyoruz. Bizim medeniyetimiz camilerin, kiliselerin, havraların aynı cadde üzerinde yan yana barış içinde var oldukları bir anlayışı temsil etmektedir. Türkiye toprakları yüzyıllar boyu çan, ezan ve hazan sesinin birbirinin özgürlüğüne kast etmeden özgürce yükseldiği topraklar olmuştur.(…) Musevi vatandaşlarımızın Pesah Bayramını kutlarken, şiddet, baskı, esaret ve zulümden uzak bir dünya idealiyle birlikte tüm insanlığın özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum,” dedi. Topbaş ise “İnsan hayatında çok önemli olan bu günlerin şehrimize, ülkemize ve tüm insanlığa barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. Güzellikler dileklerimle…” sözlerini içeren bir mesaj yolladı.