Sina Yarımadası’ndan Eilat’a roket saldırısı

Eilat’ta, yerleşim bölgesinin sadece 150 metre uzağına Grad* tipi Katyuşka roket atıldı. Yaralı veya hasar bildirilmezken,saldırıyı üstlenen kimse çıkmadı

- Dünya
11 Nisan 2012 Çarşamba

Geçen hafta İsrail’in güneyinde bulunan turizm şehri Eilat’da, bir yerleşim bölgesinin yakınında Grad tipi Katyuşka roketi atıldı. Yaralanan kimse olmazken, herhangi bir hasar da meydana gelmedi.

Geçen Çarşamba gece yarısından sonra meydana gelen ve şehri sarsan patlamalardan sonra İsrail ordu güçleri bir binanın 150 metre uzaklığında roket kalıntıları buldu. Roketin Sina Yarımadası’ndan atıldığı belirtildi.

Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Şubat 2011’de başkanlıktan düşürülmesinden beri, Sina Yarımadası’nda kargaşa hüküm sürüyor. Ağustos 2011’de silahlı bir grup militan İsrail sınırını aşarak Eilat’ın 20 kilometre kuzeyinde sekiz İsrailliyi öldürmüştü. Militanlar Mısır’ın İsrail’le olan 20 yıllık doğal gaz anlaşmasına karşı çıkıyorlar. Bugüne kadar İsrail ve Ürdün’e doğal gaz taşıyan borulara on dört kez saldırıda bulunuldu. En son pazartesi günü El-Ariş kentinin girişindeki boru hattına yeni bir saldırı düzenlendi.

MISIR ORDUSUNDAN TERÖRİST GRUPLARA KARŞI HAREKÂT

Mısır ordusu güvenlik seviyesi oldukça düşen Sina’nın kuzeyine, kontrolü ele geçirmek ve doğal gaz boru hattını korumak için hafta sonundan başlayarak yüzlerce asker sevk etti. Güvenlik tedbirlerinin artışının Sina’daki militanların Eilat’a roket atmasından sonra gelmesi Mısır’ın İsrail ile bu konuda bir işbirliğine gidebileceği ümidini doğurdu. Sina’daki militan gruplara başta İran, Irak, Afganistan ve Yemen’den olmak üzere İslami Cihad ideolojisini benimseyen Bedevilerden de katılım söz konusu. Mısır’da yerleşik 360.000 nüfuslu Bedevi halkın yüzde 90’ı işsiz. Mübarek’in düşüşünden sonra söz verilen su, elektrik, okul inşası gibi sosyal hakların esirgenmesinden dolayı Bedeviler yaşam mücadelelerini terörist gruplara destek vererek ve silah kaçakçılığı yaparak sağlıyorlar.  Bedevilerin zaman zaman Mısırlı askeri hedefleri de vurduğu biliniyor. “Bölgede hızla değişen dinamikler Eilat’a roket saldırısını da açıklıyor,” diyen İsrail Milli İstihbarat Örgütü Başkanı General Aviv Kochavi, son iki ayda Sina Yarımadası’nda İsrail ordusunun bir dizi terörist saldırı planını ortaya çıkardığını söyledi. Bedevilerle Mısır hükümeti arasındaki gerilim ve Eilat bombalanmasından ötürü İsrail’in Sina’ya olası bir askeri müdahalesi 1979 Mısır –İsrail Camp David Barış Anlaşmasını tehlikeye sokabilir.

*Grad: 1966 Sovyet yapımı  kamyondan atılan roket.